Rijetka je „zvijer“ Rasim Junuzović Aći iz Bihaća. Donedavno anoniman, „onaj što povazdan trči“, postao je poznato ime u cijeloj BiH i regiji nakon što je početkom ovog mjeseca za 36 sati istrčao 250 kilometara između Atine i Sparte.

Tako se bihaćki utramaratonac okitio zvanjem spartatlonca, prema legendi o Grku Filipidu koji je u doba helenske Grčke otrčao do Sparte s vijestima o pobjedi i srušio se mrtav.

Temperatura i vlaga

U njegovo ime održava se „Spartatlon“, a na ovu „nemoguću“ utrku koja se trči od 1983. godine prijavljuju se najistrajniji. Junuzović je tek drugi Bosanac koji je izdržao „Spartatlon“, prije njega to je uspjelo Mirsadu Abdakoviću.

– Vremenski limit ove utrke je 36 sati, a dužina staze 246,8 kilometara. Uspio sam je istrčati za 35 sati i 39 minuta – priča Junuzović.

„Spartatlon“ izaziva krajnje fizičke napore, kaže on, zbog visoke temperature, vlage, konfiguracije staze, a najteži mu je bio spust s planine. Kreće se s podnožja Akropolja, prolazi kroz 75 kapija, a cilj je u Sparti, kod statue vojskovođe Leonide.

– Počeo sam trčati prije pet godina, a ultramaraton mi najviše leži. Pregledao sam sve videouratke, upoznao historiju ultramaratona i tu sam „našao sebe“. Trčanje je divna stvar, a završetak svake utrke daje nevjerovatan osjećaj – priča Junuzović, koji u svojim ultratreninzima zna dnevno „potrošiti“ i do 75 kilometara!

Važna ishrana

Ipak, ovaj uporni atleta mjesečno u prosjeku istrči oko 600 kilometara, za šta je potrebna dobra organizacija, ali i novac, prije svega za hranu i putovanja. Prije „Spartatlona“ istrčao je u Mađarskoj 220-kilometarski „Balaton“.

– Ishrana je veoma važna u trenažnom procesu ultratrkača. Pokušavam unositi u organizam što kvalitetniju hranu bogatu vitaminima i mineralima. Za režim ishrane zadužen je moj trener Robert Radojković – ističe Rasim Junuzović.

avaz.ba