Dvostruka dobitnica priznanja ”Zlatna značka” Univerziteta u Sarajevu Maja Mirković od decembra je zaposlenica BBI banke u Sektoru za pravne poslove, a za N1 je govorila o tome koliko joj znači to priznanje, kao i kako ljudi gledaju na činjenicu da je dobitnica tog prestižnog priznanja.

Nagrada ‘Zlatna značka Univerziteta u Sarajevu’ predstavlja najviše priznanje koje se dodjeljuje najboljim studentima prvog i drugog ciklusa ove visokoškolske ustanove i, kao takvo, predstavlja veliku čast i ponos za jednog svršenog studenta Pravnog fakulteta”, istakla je Mirković za naš portal.

“U svom akademskom i profesionalnom radu se vodim načelom da na nove izazove i prepreke koji se jave pred nama ne treba gledati kao na problem koji se trebaju što prije riješiti, već na priliku za učenje i napredovanje, kako u poslovnom, tako i u osobnom smislu”, dodala je za N1 dobitnica “Zlatne značke”.

Na pitanje otkud interesovanje za Pravni fakultet i da li je oduvijek znala da to želi studirati je odgovorila kako je oduvijek znala da će upisati taj Fakultet.

“Interes za Pravni fakultet sam gajila od najranijih dana i za mene je to oduvijek bio jedini pravi izbor zanimanja s kojim ću se baviti, bez obzira na stereotipe koji vladaju u zemljama Zapadnog Balkana, da ovaj Fakultet studira svatko te da to nije perspektivno zanimanje”, kazala je.

Mirković je navela i kako planira nastaviti školovanje, kao i da smatra da “čovjek uči dok je živ”.

Osobno smatram da je istinita ona izreka da čovjek uči dok je živ, te da ono što je dobro može postati bolje, i da uvijek svemu treba pristupati s određenom dozom samokritičnosti. Čovjek ne treba biti uljuljkan u misao da disponira svim mogućim znanjem te da ne treba dalje da se trudi i napreduje. Moji dalji planovi uključuju upis na III ciklus studija na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a trenutno se spremam za polaganje pravosudnog ispita, koji planiram prijaviti u tekućem mjesecu”, kazala je.

Pitali smo je i o tome kako građani, ali i potencijalni poslodavci, gledaju na nju i činjenicu da je dobitnica “Zlatne značke”.

Zasad su reakcije krajnje pozitivne, mada jedan dio opće javnosti generalno posmatra, čak i iznimne akademske rezultate, kao irelevantne za buduću profesionalnu karijeru i poslovni uspjeh, te da je nizanje akademskih titula bespotrebno, čak i nepoželjno, jer ‘studentima nedostaju poslovne vještine krucijalne za suvremeno tržište rada’. I dok je istina da je formalni sustav obrazovanja postao prilično arhaičan, i da je prijeko potrebna reforma istog, ipak, ne treba smetnuti s uma da su najbolji studenti često vrlo aktivni u studentskim organizacijama, te da pohađaju veliki broj različitih neformalnih programa obuke, koji služe kao svojevrsna dopuna njihovom formalnom obrazovanju, čime stječu tzv. Soft skills ili meke vještine – one kompetencije koje su ključne za uspjeh”, istakla je ova dobitnica prestižnog priznanja za N1.

Maja Mirković je odnedavno zaposlenica BBI banke.

“BBI banka je, zapravo, jedina kompanija koja mi je nakon ovog priznanja pružila priliku za nastavak profesionalne karijere. Radi se o jednom dinamičnom i perspektivnom okruženju, idealnom za mladog čovjeka koji želi da uči i da raste. Radni kolektiv je izuzetan, kolege su u svakom trenutku spremne pomoći. Ja se nadam da ću uspjeti opravdati povjerenje koje mi je ukazano te ostati dijelom ovog kolektiva”, naglasila je Mirković.