Prepuni Bosanski kulturni centar i grad Tuzla bili su središte ljepote i mladosti 7. augusta, a povod tome je Izbor za Miss Federacije BiH 2016 . godine.

U natjecanju je učestvovala 21 djevojka, a u završni finalni izbor Miss BiH plasirale su se : Belma Bajrić, Almedina Jašarević, Dina Kahrimanović, Sedina Batalević, Asja Dervišević, Sabrina Tanjić, Nerma Juko, Maida Čelebić, Indira Muminović, Lejla Šećerbegović, Irena Dujmenović i Lejla Rodić.

Sve djevojke su se predstavile u četiri izlaska i to u odjeći partnera izbora “Zada pharmaceuticals” izlazu “moj džins stajling” te u odjeći renomirane BH modne konfekcije “KULA” iz Gradačca. Na kraju su djevojke zablistale u glamuroznim haljinama Modnog studia “JUST J” iz Brčkog te Modnog salona “Jelena shop” iz Banja Luke.

Moto samog izbora je “Bolje obrazovanje bolja BiH”, a sve u saradnji sa Evropskim univerziteom Brčko distrikt i Kallos u Tuzli.

Posebnu atmosferu u programu su napravili i muzički gosti sa BH estrade Merima Džafić i Neno Murić. Voditelj programa bio je Zlatan Jovanović.

U direktnom prijenosu cijelu manifestaciju prenosila je Federalna televizija:

Indira Muminović iz Živinica dobila je najveći broj telefonskih glasova publike, te je ponijela titulu Miss televotinga. A posebni razlog za slavlje je imala Lejla Šećerbegović iz Tuzle koja je ove godine po ocjeni žirija proglašena za Miss Federacije.

Izbor Miss Federacije BiH 2016 održava se u sklopu kvalifikacija za finalni državni izbor Miss BiH za najprestižniji izbor ljepote za “Miss Svijeta” koji se ove godine održava u Sjedinjenim Američkim Državama i to Washingtonu u decembru ove godine. Izbor za miss svijeta održava se već 66 godina i kao takav je najgledaniji tv program na svijetu koji prati oko tri milijarde gledalaca.

Veliko Finale Miss Bosne i Hercegovine 2016 održat će se krajem septembra.