Nakon što je u prije dvije sedmice bh. javnost potresla informacija da je Sanjin Sefić, osumnjičeni za ubistvo dvije studentice, samo nekoliko sati nakon ubistva prešao granicu BiH i Srbije zapitali smo se koliko su sigurni naši granični prijelazi.

BiH, koja ima tri susjeda, a veoma razuđene granice, često se spominje kao država koja je podložna ilegalnim migracijama i prekograničnim krivičnim djelima, zbog čega je veliki fokus na same granične prijelaze i Graničnu policiju BiH koja ih kontrolira. U svjetlu prethodnih dešavanja, ali i nakon tvrdnji pojedinaca da je samo 20 posto graničnih prijelaza opskrbljeno strujom, kontaktirali smo Graničnu policiju BiH, u potrazi za odgovorima na pitanje koliko su sigurne granice naše države.

“Nije tačna ili je pogrešno interpretirana informacija da je samo 20 posto graničnih prijelaza u BiH opskrbljeno strujom. Granična policija BiH je nekoliko puta alarmirala nadležne organe da infrastruktura na samo 20 posto graničnih prijelaza ispunjava standarde potrebne za kvalitetno i efikasno obavljanje graničnih provjera. Riječ je o prijelazima na međunarodnim aerodromima ili na zajedničkim lokacijama s R. Hrvatskom koji su izgrađeni sredstvima EU. Ostali granični prijelazi ne ispunjavaju standarde”, kazali su nam iz ureda za odnose s javnošću GP BiH.

Također, naglašeno je i da je na pojedinim graničnim prijelazima veoma loša infrastruktura i da je alarmantno stanje kada je riječ o njihovoj izgrađenosti i opremljenosti, a među njima se nalazi i prijelaz Uvac, koji je u žižu javnosti dospio nakon što je Sefić preko njega prešao na teritoriju Srbije.

“Važno je istaći da je loša infrastruktura i na izuzetno frekventnim međunarodnim graničnim prijelazima: Gradiška, Brod i Doljani. Također, na pojedinim graničnim prijelazima za pogranični saobraćaj ne postoje osnovni infrastrukturni uvjeti za obavljanje graničnih provjera poput prijelaza: Mokronozi, Plazikur, Vir, Orahov Do, Radež i Meštrovac”, ističu iz GP BiH, dodavši kako bi uz adekvatnu kadrovsku popunjenost i tehničku opremljenost graničnih prijelaza BiH dobila brži i sigurniji prekogranični saobraćaj, kao i efikasniju zaštitu državne granice.

Vođeni navodima da brojni prijelazi nisu ni označeni onako kako je propisano, tražili smo informaciju o tome ko je nadležan za takav posao, ali i o tome ko vodi računa da granični prijelazi ispunjavaju i druge tehničke uslove.

“Granična policija BiH nema gazdinstvo na graničnim prijelazima. U skladu sa odredbama Zakona o graničnoj kontroli, Uprava za indirektno oporezivanje BiH nadležna je za poslove izgradnje, dogradnje, rekonstrukcije, upravljanja i održavanja objekata i infrastrukture na graničnim prijelazima. Ministarstvo komunikacija i prometa BiH nadležno je za postavljanje i održavanje oznaka i druge saobraćajne signalizacije na graničnim prijelazima. Većina graničnih prijelaza i njihovog područja nije u potpunosti označena na način kako je to propisano navedenim pravilnikom”, kazali su nam, potvrđujući ove navode, u GP BiH, ali i ističu da je prošle godine u nadležnom ministarstvu napravljena projektna dokumentacija za označavanje prijelaza, te bi se projekat uskoro trebao provesti.

U posljednjih nekoliko godina, posebno kada je naš susjed, Hrvatska bila na pragu ulaska u Europsku uniju, veliki problem na granicama naše i susjednih država bila su takozvana mjesta pogodna za ilegalne prelaske državne granice. Takva mjesta donekle su zatvorena i spriječene su ilegalne radnje na granicama naše države, te je između BiH i Republike Hrvatske, 2008. godine zapriječeno je 68 lokacija od 118 identificiranih na teritoriji BiH. Slična situacija bila je i na granici sa Crnom Gorom, sve dok službenici graničnih policija obje zemlje nisu zapriječili 44 ovakva mjesta na granici sa jugoistočnim susjedom.

Taj problem na granici sa Srbijom još uvijek nije riješen, kazali su nam u GP BiH, dodavši da je prošle godine parafiran jedan elaborat o zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalni prelazak.

“Identificirano je 13 lokacija koje trebaju biti zapriječene. Zaprečavanje se obavlja kamenim blokovima ili rampama. Granična policija BiH poduzima niz preventivnih i represivnih mjera i radnji u cilju nadziranja državne granice: patroliranje, nadzor i osmatranje, postavljanje zasjeda”, tvrde u GP BiH.

Ipak i pored preventivnih radnji koje provode službenici granične policije, postoji određeni broj ilegalnih prelazaka, te je u proteklih devet mjeseci ove godine evidentirano njih čak 124.

“Prilikom ilegalnog ulaska u BiH evidentirano je 97, a prilikom ilegalnog izlaska 27 osoba. Među njima bilo je 18 državljana Turske, osam Albanije, četiri Afganistana, dva Iraka i dr. Najveći procenat otkrivenih osoba u ilegalnom prelasku granice državljani su BiH i susjednih zemalja”, zaključuju službenici ureda za odnose s javnošću Granične policije BiH.