Obilježavanjem Međunarodnog dana nestalih želi se skrenuti pažnja javnosti na tragičnu sudbinu nestalih osoba i patnju porodica žrtava koje još ne znaju sudbinu svojih najmilijih.

Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) podsjeća na obavezu država da  u skladu s propisima međunarodnog prava uključujući i Međunarodnu konvenciju za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka, pronađu nestale osobe i otkriju njihovu sudbinu. Prema podacima Instituta za nestale osobe u Bosni i Hercegovini je još uvijek preko 8000 nestalih osoba.

Danas se prisjećamo svih nestalih osoba i iskazujemo podršku porodicama koje još uvijek nisu saznale istinu o sudbinu svojih najmilijih.

Crveni križ USK-a kroz struktruru CK sa područja svih općina i gradova također će obilježiti ovaj dan.

Širom Bosni i Hercegovini 30.august če biti obilježen prigodnom manifestacijom koju je organizira Međunarodna komisija za nestale osobe (ICMP) u saradnji sa udruženjima porodica koja su članice Regionalne koordinacije udruženja porodica nestalih.

Porodice nestalih osoba, nakon dugogodišnje neizvjesnosti, imaju pravo saznati istinu o sudbini svojih najbližih, a obaveza je svih nas pružiti im pomoć u tome i olakšati im bol.