Dalal Omerović danas odlazi na dalje liječenje u Njemačku

usn.ba
Dalal Omerović je jednogodišnja djevojčica kojoj je prije mjesec dana dijagnosticiran najteži oblik leukemije AML M5 (akutna mijeloblastična leukemija M5).

Javnosti poznatija kao lavica koja je osvojila srca ljudi širom BiH a i van granica, sve njih ista ujedinila u jednu vojsku koja je s njom zajedno krenula u borbu protiv ove opake bolesti.

Dalal je borbu s leukemijom počela na UKCS u Sarajevu na Pedijatrijskoj klinici na odjeli hematoonkologije gdje je primila prvi ciklus kemoterapije.

Obzirom da je drugi ciklus dosta jači, te može dovesti do većih komplikacija, roditelji su odlučili ići korak ispred i dijete izmjestiti na kliniku u inozemstvo gdje se u slučaju spomenutih može odmah djelovati.

Vremena do drugog ciklusa je sve manje pa je kontaktirana klinika u Essenu s kojom je kroz tri dana dogovoren transport i prijem djeteta.

Dakle, Dalal danas sa svojim roditeljima putuje u Essen na nastavak liječenja te transplataciju koštane srži kada dođe vrijeme za istu.

Nizom humanitarnih akcija organizovanih u svrhu prikupljanja novca za liječenje Dalal skupljeno je preko 100 000 eura. Na kliniku u Essen jučer je prebačen traženi iznos od 100 000 eura kako bi djevojčica bila primljena i tamo nastavila sa drugim ciklusom kemoterapije u toku iduće sedmice.

Također su poslali objašnjenje sa klinike da je uplaćeni novac namjenjen za kemoterapiju a samo transplatacija košta 150 000 eura dodatno. Objasnili su nam da iznos kompletnog liječenja ne mogu ispostaviti jer isti je nepredvidiv kao sama bolest te reakcija organizma na kemoterapiju. U slučaju komplikacija navedene cifre mogu biti udvostručene ili trostručene.

Naglašeno nam je da će nakon svakog ciklusa biti isporučen račun koji će biti neophodno izmiriti po prijemu istog .Svaka dodatna terapija i troškovi koje bude dodatno zahtjevao sam tretman liječenja roditelji snose sami prema uputama ljekara na Klinici.

Roditelji se ovim putem zahvaljuju osoblju Pedijatrijske klinike UKCS na odjelu za hematoonkologiju za nesebičnu podršku i profesionalan odnos prema djetetu i njima kao roditeljima. Roditeljskoj kući u Sarajevu zahvaljuju na gostoprimstvu i pomoći u rješavanju administrativnih i ostalih prepreka s kojima su se susretali.

Posebnu zahvalnost duguju dobrim ljudima velikog srca koji su se odazvali humanitarnim akcijama i njihovom apelu te su omogućili da njihova pahuljica dobije mogućnost liječenja u inozemstvu.

Obraćamo vam se s molbom da i dalje budete uz nasu lavicu Dalal u humanitarnim akcijama te pozivima na humanitarne brojeve koji ce biti aktivni u narednoj sedmici.

FB stranica “Za Dalal” ce i u narednom periodu biti izvor tačnih informacija, dešavanja iz Essena te humanitarnih kcija koje slijede.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...