Dan slobode medija: Podrška kolega Radio Bihaću

rtvusk.ba

Današnji dan obilježava se kao Medjunarodni dan slobode medija. Koliko naše društvo zapravo vjeruje novinarima, pokazalo je posljednje istraživanje Udruženja bh. novinara, prema kojem je povjerenje u medije tek na trećem mjestu, nakon vjerskih zajednica i nevladinog sektora.

A u kakvim uvjetima rade novinari svjedoči i primjer Radio Bihaća koji je već 17 dana u štrajku. Podrška njihovoj sindikalnoj borbi pružena je i danas na debati koju je u Bihaću organizirao Klub novinara USK.

Aktuelni društveni trenutak u kojem je glavna vijest da je bila plaća, a mnogi novinari u svom radu zapravo uslovljeni egzistencijom, definitivno su obilježje u kakvom vremenu rade bh. novinari. Stoga ne čude podaci u istrazivanju koje je provelo Udruženje bh. novinara, prema kojem 70 posto građana misli kako ne postoji sloboda medija.

Na današnjoj debati članovi Udruženja bh. novinara i Kluba novinara USK dali su snažnu podršku novinarima Radio Bihaća, o kojima bi sutra trebali raspravljati i gradski vijećnici na svojoj redovnoj sjednici.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...