Piše: Biscani.net

U sklopu projekta “Dani otvorenih vrata” Policijska stanica Bihać i Uprava policije MUP-a USK su ugostili učenike Osnovne škole “Harmani 2” iz Bihaća od 24. do 25. oktobra. Tokom ovih dana, 87 učenika i njihove nastavnice posjetili su policijsku stanicu, gdje su policijski službenici održali informativno predavanje.

Predavanje je bilo usmjereno na ponašanje u saobraćaju i druge zadatke i dužnosti koje obavljaju policijski službenici. Djeca su imala priliku razgledati radne prostorije službenika, operativno dežurstvo, šalterske aktivnosti te su se upoznala s policijskim vozilima i opremom. Ovaj susret i komunikacija između djece i policijskih službenika postigli su cilj ovih aktivnosti – približiti djeci ulogu policije u društvu i naučiti ih da policajci mogu biti njihovi prijatelji na koje se uvijek mogu obratiti za pomoć.

Posjeta je rezultirala pozitivnim reakcijama kako među djecom tako i među policijskim službenicima, koji su ovu priliku doživjeli kao osvježenje u svakodnevnom radu. Ova inicijativa pokazuje važnost razumijevanja i suradnje između zajednice i lokalne policije kako bi se ojačala veza povjerenja i prijateljstva među građanima i policijskim službenicima.

Aktivnosti poput “Dani otvorenih vrata” u Policijskoj stanici Bihać zaslužuju veliku pohvalu. Ova inicijativa pokazuje posvećenost policije u izgradnji pozitivnih odnosa s lokalnom zajednicom, posebno s najmlađim građanima. Otvoriti vrata policijske stanice za školske posjete pomaže djeci da bolje razumiju ulogu policije u očuvanju reda i sigurnosti u društvu.

Osim toga, ova vrsta interakcije pomaže u stvaranju povjerenja između djece i policijskih službenika, olakšavajući im pristup ako ikada budu u potrebi za pomoći ili podrškom. To je ključni korak u izgradnji pozitivnih odnosa i zajednice koja se osjeća sigurno i povezano s lokalnom policijskom službom.

Ovakve inicijative također omogućavaju djeci priliku da nauče više o pravilima ponašanja u prometu i o važnosti poštivanja zakona, što može imati pozitivan utjecaj na njihovo ponašanje i odnose s okolinom. Kroz ovakve susrete, djeca također stvaraju sjećanja koja će im ostati kao dragocjeni dio njihovog odrastanja.

Sve u svemu, ova aktivnost je izvanredan primjer kako lokalna policija može doprinijeti zajednici i potaknuti pozitivne promjene.

(Biscani.net)