U organizaciji Savjetovališta za brak i porodicu Medžlisa islamske zajednice Bihać, a u povodu mjeseca porodice, održan je 29. maja 2024. godine seminar za koordinatorice džemata medžlisa i studentice Islamskog pedagoškog fakulteta u Bihaću pod nazivom Porodica i svijest o njenoj odgovornosti.
Mr. Mensur-ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać i savjetnik/teolog pri savjetovalištu je govorio na temu Porodica u islamu. „Kriza postmodernizma je zahvatila sve segmente našeg društva, a ogleda se u narušenom autoritetu roditelja, povećanoj stopi porodičnog nasilja, manjoj komunikaciji među bračnim parovima i djecom. Muslimanska porodica je ta koja promovira porodične vrijednosti, poštivanje starijih, samilost prema mladima, odgoj i vaspitanje djece, te kao najvižniji početak, odabir svog bračnog druga“ – istakao je mr. Ćehić.

O Porodici kao emanetu od Gospodara, govorila je mr. Šuhra Terzić, koordinatorica Odjela za brak i porodicu i voditeljica Savjetovališta MIZ Bihać. „Djeca su od našeg Gospodara pošiljka s označenom vrijednošću, povjereno dobro koje se nekome daje na čuvanje, te se prema tom dobru moramo i posebno odnositi. Nekada čuvamo vrijedne poklone, a zaboravljamo da je dijete najbolji poklon od Stvoritelja i da taj poklon čuvamo, njegujemo, vodimo računa o njemu, odgajamo ga na najbolji mogući način kako bi postigli roditeljski autoritet“ – kazala je mr. Terzić.

Aida Nanić, bachelor socijalne pedagogije i duhovne skrbi se obratila sa temom Mama i ja – cijeli svijet rekavši: „Postavite određena pravila i granice svojoj djeci, jer ih tako učite poštivanju pravila na koja će sutra nailaziti u svom životu. Cijenite, grlite, ljubite svoju djecu i imajte vremena za njih kada im najviše trebate. Odradite ono što je do vas i pokažite vlastitim primjerom dobre smjernice života.“

Savjetovalište za brak i porodicu je otvoreno s ciljem afirmacije braka i bračnih vrijednosti, odnosno borbe za očuvanje porodice i pružanje podrške našim mladima.

Izvor: Biscani.net/medžlis Bihać