Skoro dva mjeseca od kako se nije održala nijedna redovna Skupština Unsko – sanskog kantona, a razlog tome je bio taj što niko nije osigurao većinu.

S obzirom da su predsjednici Nermin Nikšić (SDP) i Željko Komšić (DF) zabranili svojim strankama na Unsko – sanskom kantonu da uđu u vlast sa SDA i Laburistima Fikreta Abdića, očekivalo se da će predsjednici Kantonalnog odbora ove dvije stranke to i poštovati.

Kako je i naređeno, predsjednik KO SDP USK dr. Hajrudin Havić je ispoštovao taj stav partije i odustao od ulaska u vlast sa ove dvije stranke. Problem koji SDP USK ima je što ih je očito napustio dr. Amir Murić, skupštinski poslanik iz Cazina koji je mimo stava partije odlučio glasati za ulazak u vlast sa osuđenim ratnim zločincem Fikretom Abdićem. Da li se ovdje radi o ličnom interesu ovog skupštinskog poslanika ili nečem drugo, ubrzo ćemo saznati.

Međutim, Krajina ne bi bila Krajina kad ne bi bilo neposluha. Naime, predsjednik KO Demokratske fronte USK gospodin Farko Hodžić je očito podlegao pritisku svojih stranačkih kolega iz Cazina i pristao ući u vlast na Unsko – sanskom kantonu i to ni manje ni više nego sa Fikretom Abdićem (Laburistima) i jednim dijelom SDA stranke.

Prije samo par mjeseci predsjednik DF-a Željko Komšić je ostao dosljedan sebi i svojim stavovima i izbacio dva člana iz svoje stranke zbog ulaska u vlast sa Fikretom Abdićem u opštini Velika Kladuša.

Postavlja se pitanje:

Hoće li Željko Komšić nakon današnje podrške Demokratske fronte USK manjinskoj vladi koju čini dio SDA, dio SBB-a i Laburisti Fikreta Abdića izbaciti sve aktere ove priče iz svoje stranke i nastaviti čistiti stranku ili će ovaj put pogledati kroz prste ljudima koji zajedno sa izabranicima Fikreta Abdića čine Skupštinu Unsko-sanskog kantona?