Oba vijećnika Demokratske fronte u Općinskom vijeću Velika Kladuša podržala su Laburiste na čijem čelu se nalazi aktuelni načelnik ove Općine Fikret Abdić.

Predjedavajući Općinskog vijeća je Fikret Bašić iz Laburista, dok je za njegovog zamjenika izabran Enver Pehlić iz DF-a.

Laburisti u Općinskom vijeću imaju 13 vijećnika, SDA i DNZ po 4, politička grupacija “Pokrenimo Kladušu” 3, Demokratska fronta 2 te A-SDA i KSPP po jedno mjesto.

Iz DF-a i Laburističke stranke kazali su nakon sjednice da nisu u koaliciji.

Članovi svih drugih stranaka su napustili sjednicu i nisu prisustvovali izboru osim SDA koja je također imala svog kandidata za predsjedavajućeg.

Podsjećamo, Županijski sud u Karlovcu osudio je Abdića 2003. godine na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske preinačio mu je kaznu na 15 godina zbog ratnog zločina počinjenog na području Bosanske krajine od 1993. do 1995. godine.

Proglašen je krivim zbog uspostave Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, suprotno Ustavu Bosne i Hercegovine, te zato što je, kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne odbrane, odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara kroz koje je prošlo najmanje 5.000 ljudi.

U martu 2012. godine pušten je na slobodu iz zatvora u Puli nakon što je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci.

/klix.ba