U Garavicama kod Bihaća u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicija oslobodilačkih ratova, obilježena je 80. godišnjica zločina nad Srbima, Jevrejima i Romima. Parastos su služili sveštenici Bihaćko-petrovačke eparhije, a prisustvovali su Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NSRS , Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH iz reda srpskog naroda.

Tokom ljeta 1941. godine na ovoj je lokaciji ubijeno više od 12.000 civila uglavnom srpske nacionalnosti. Sve to gledao je i preživio tada jedanestogodišnji dječak Čedo Banjac, koji se, kaže, i u dvedesetoj godini još sjeća tih zločina.

“Zločin se izvršio tako nemilosrdno da je Pavelićev izaslanik Ljubo Kvaternik došao u Bihać i tu je tukao s lijeve i desne strane Jevreje, Srbe i poštene muslimane”, prisjeća se Banjac.

“Na Garavicama se desio pokolj, veliki pokolj. Taj pokolj je završen nekada kad je ustanak bio negdje 2. augusta, narod se počeo spontano da sakuplja 45. Godine”, kaže Boško Staisavljević, predsjednik UDruženja Una iz Banja Luke.

I predstavnici javnog života entiteta Republika Srpska poručili su da se na svaki zločin mora podsjećati zbog nevinih žrtava koje su stradale.

“Republika Srpska je garant da se nikad neće zaboraviti. Ukoliko budemo zaboravljali sigurno će se događati, a ovo ne želimo nikada nikome da se ponovi”, rekao je Nedjeljko Čubrilović, predsjednik NSRS-a.

“Ubiti tolike ljude i to ‘41. godine na samom početku rata, taj broj od 12 do 14 hiljada ljudi i to organizovano govori samo o namjeri te ustaške hrvatske države koja je trećinu Srba htjela da prekrsti, jednu trećinu pobit i jednu protjerati i to su oni radili od prvog dana”, rekao je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH.

Istaknuta je potreba izgradnje spomen-kapele i dostojnog spomenika koji će obilaziti učenici i studenti iz svih krajeva u kojima Srbi žive, a Dodik je najavio izgradnju velikog spomenika za sve nevine srpske žrtve stradale na teritoriji Republike Srpske.

federalna.ba/Enesa Hrustanović
VIDEO Youtube: TVK3