Ilustracija: A. L./Klix.ba

Milorad Dodik reagovao je na informaciju koju je sinoć otkrio Klix.ba, da će tri američka aviona od čega dva borbena F-16 nadlijetati teritoriju Bosne i Hercegovine 8. januara, dan uoči neustavne proslave koju organizuje vlast u entitetu RS.

“Iako nisam zvanično informisan da će američki avioni F16 8. januara nadlijetati Republiku Srpsku i BiH, zvanično sam informisan da za to nemaju saglasnost Predsjedništva BiH”, rekao je Dodik.
S obzirom da nema utjecaja na ovu odluku, Dodik je u nastavku pokušao “izvući situaciju”.

“Kad su već tu, vjerujemo da će svojim prisustvom podržati proslavu Dana Republike Srpske”, napisao je Dodik.

Član Presjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je da ne postoji saglasnost Predsjedništva BiH da američki borbeni avioni 8. januara nadlijeću BiH.

“Nikakva tačka nije ni bila na dnevnom redu sjednice, nismo se o tome mogli ni izjašnjavati”, rekla je Cvijanović.

Zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović rekao je da je ministar Zukan Helez, bez njegove saglasnosti, odobrio obuku kontrole napada u zajedničkom terminu Oružanih snaga BiH i Vazdušnih snaga Vojske SAD 8. januara, iako je bila planirana krajem mjeseca. Goganović smatra da je riječ o “klasičnoj provokaciji srpskog naroda”.

“Jasno je da se poruka šalje uoči 9. januara i proslave Dana RS-a. Ovakve akcije ne doprinose unutrašnjoj stabilnosti, naročito ako uzmemo u obzir činjenicu da jedan od tri konstitutivna naroda u BiH – Srbi, tog dana slave drugi dan Božića, najradosnijeg hrišćanskog praznika”, izjavio je Goganović.

Goganović nije objasnio zašto bi ikome ko slavi Božić smetali avioni koji će preletiti nebom iznad BiH, kao što lete i brojni drugi avioni. No u političke i populističke svrhe, zloupotreba vjera je uvijek dobra ideja za određene bh. političare.

Podsjetimo, svečana akademija povodom 9. januara – neustavnog Dana RS-a biće održana u banjalučkoj sportskoj dvorani “Borik”, nakon čega će biti upriličen svečani prijem u Administrativnom centru Vlade Republike Srpske. Glavni dio programa bit će održan 9. januara.

U maju prošle godine američki bombarderi su obavili niske prelete iznad Sarajeva i još nekoliko bh. gradova u znak partnerstva BiH i SAD-a.

(klix.ba)