Intenzivne sniježne padavine na području grada Bihaća proteklog vikenda rezultirale su otežanim odvijanjem saobraćaja, prekidom isporuke električne energije za neka područja grada Bihaća, a time i prekidom isporuke vode uslijed nestanka električne energije. I ovaj put građani su uputili kritike i zamjerke zbog loše očišćenih saobraćajnica i trotoara.

Gradonačelnik Fazlić objašnjava da je u vrlo kratkom vremenskom periodu od samo nekoliko sati u Bihaću palo preko 50 cm snijega koji je zbog svoje težine prouzrokovao kvarove na mašinama JKP Komrad, pa je proces čišćenja snijega bio usporen u jutarnjim satima u subotu, ali se tokom istog dana stanje znatno popravilo angažovanjem dodatnih mašina, te je već u nedjelju stanje bilo zadovoljavajuće.

Bihaćki gradonačelnik održao je jučer i danas sastanak sa čelnicima JKP Komrad, Zavoda za prostorno uređenje Bihać i gradske Službe za komunalne djelatnosti, inspekcijske poslove, vode i zaštitu okoliša, te zahtijevao je maksimalnu angažiranost kada je u pitanju zimsko održavanje i čišćenje cesta, posebno istaknuvši čišćenje ulica u kojima se nalaze važnije institucije i škole.

Unatoč toj činjenici resorno kantonalno ministarstvo je danas izdalo Obavijest o prekidu nastave na području Grada Bihaća, što je komentirao i bihaćki gradonačelnik Šuhret Fazlić.

„Kada je u pitanju odluka o prekidu nastave, cijenim da ministarstvo vodi računa o učenicima, ali moram reći da smo proteklih godina imali dosta ekstremnije situacije na terenu ali nastava nije prekidana. Mi smo angažirali sve raspoložive kapacitete kako bi očistili 460 km puteva i 30 km trotoara u našem gradu. Obišao sam veći dio grada i ceste su prohodne, a trotoari su u zonama prioriteta čisti ili se čiste. Inspekcije su također na terenu i situacija je dosta bolja nego u subotu“ – istakao je gradonačelnik Fazlić.

Prema informacijama prikupljenim od strane JKP Komrad, od jutros su na terenu sva raspoloživa mehanizacija i ljudstvo, a već su očišćeni trotoari prema kantonalnoj bolnici, kao i saobraćajnice prema svim gradskim osnovnim i srednjim školama, odnosno važnijim institucijama u gradu Bihaću. Odvoz smeća također ide prema utvrđenom planu, uz izuzetak ulica koje nisu proširene za ulazak velikih kamiona za odvoz smeća.

U Zavodu za prostorno uređenje grada Bihaća navode da je trenutno angažirano 16 kamiona ili Unimoga sa posipačem i ralicom, te 22 druga radna stroja. Magistralne ceste su u nadležnosti Direkcije za cete USK, čišćenje lokalnih gradskih ulica od strane Zavoda za prostorno uređenje Bihaća povjereno je JKP Komrad, dok prigradska naselja čisti firma Behić Sany Boy.

Iz Vodovoda ističu da je snabdijevanje vodom na području grada Bihaća normalizovano.

Zbog intenzivnih snježnih padavina koja su bila proteklog vikenda, Služba za komunalne djelatnosti, vode, zaštitu okoliša i inspekcijskih poslove Grada Bihaća još jedanput obaviještava sve poslovne subjekte (fizička i pravna lica), građane Bihaća, upravitelje zgrada, na obavezu uklanjanja snijega i leda na prilazima individualnim i kolektivnim stambenim i poslovnim objektima i na obavezu uklanjanja snijega i leda sa krovova objekata, trotoara i drugih predviđenih prostora. Komunalni inspektori i komunalni redari će pojačati inspekcijski nadzor (preventivni i represivni) u provođenju odredbi Odluke o komunalnom redu („Službeni glasnik Grada Bihaća“ br. 2/14), a koji se odnose na uklanjanje snijega i leda. Posebno se upozoravaju svi građani da svoja motorna vozila ne parkiraju na mjestima neposredno do stambenih i stambeno-poslovnih objekata, te zgrada za kolektivno stanovanje, zbog moguće opasnosti od snijega i leda koji pada s krovova.