Svakodnevno nam pristižu presude nadležnih sudova za korisnike poticaja i vrše se povrat novca u budžet koji je nezakonito isplaćen, izjavio je za Faktor federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić.

– Naredne godine planiramo staviti u funkciju softversko rješenje za obradu poticaja u poljoprivredi, kojim će se objediniti i integrirati već postojeći informacioni sistemi u Ministarstvu – kazao je Dedić.

Važna komponenta je i web portal. Ministar navodi da će svaki nosilac poljoprivrednog gazdinstva moći od svoje kuće ostvariti uvid u stanje svog imanja i status tekućih zahtjeva za podrške.

– Pokrenuli smo i inicijativu za otvaranje revolving kreditne linije kod Razvojne banke FBiH, kako bismo imali na raspolaganju novac za redovnu isplatu poticaja na mjesečnom nivou. Uz izmjenu zakonskih i podzakonskih akata, nastojimo vratiti povjerenje i sigurnost kod poljoprivrednika. Na ovaj način osigurat ćemo sistem koji će uvesti više reda i kontrole, veći nadzor, bolje praćenje i planiranje politike poljoprivrede i ruralnog razvoja – rekao je Dedić.

Istakao je da će manje posla imati mikrokreditne organizacije koje su zbog kašnjenja poticaja davale kratkoročne kredite sa visokim kamatnim stopama, neće biti protesta i blokada ulica zbog kašnjenja poticaja, a poljoprivrednici će imati sredstva kada im je najpotrebnije u vrijeme sjetve.