Manojlo Milovanović, penzionisani general Vojske Republike Srpske, govorio je u emisiji “Oko” Radio Televizije Srbije posvećenoj fenomenu Fikreta Abdića.

Milovanović je govorio o svojim ratnim susretima sa novoizabranim gradonačelnikom Velike Kladuše i presuđenim ratnim zločincem.

Milovanović je rekao da se tokom rata nekoliko puta sretao sa Abdićem, da su dobro surađivali, uglavnom trgovali. Posebno se sjeća jednog susreta u okupiranom Kninu na paradi Vojske Republike Srpske Krajine.

Kako je rekao Milovanović, inače ratni načelnik Štaba Vojske RS, tada se sreo sa Jovicom Stanišićem, načelnikom Službe državne bezbednosti Srbije, koji mu je rekao da treba zajedno sa snagama AP Zapadna Bosna i RS Krajina da napadne Peti korpus Armije BiH.

“Rekao sam Jovici da ja to neću uraditi i pitao ga ko je to naredio. Onda je on izvukao jedan komad papira, formata A-4 prekrio gornji dio i pokazao mi samo donji gdje je pisalo Vrhovna komanda SR Jugoslavije i potpisan Slobodan Milošević . Ponovo sam odbio.”

Potom ga je, kako kaže Milovanović, Jovica Stanišić poveo i kad su došli do jedne prostorije rekao mu “uđi, hoće jedan prijatelj da te vidi”.

“Mislio sam da je neko od mojih kolega oficira, klasića, međutim tamo je sjedio Fikret Abdić. On je rekao “Slušaj, generale, ja i ti smo trgovci. Hajde da ovo obavimo zajedno, a ja ću ti poslije dati Bihać i još neke dijelove oko Kladuše”.

“Pogledao sam njega i Jovicu i rekao da ne dolazi u obzir. Rekao sam mu da Bihać nije njegov da mi ga nudi i da ne može slomiti Peti korpus. Tako je završio taj razgovor”, kazao je Milovanović.

Nema sumnje da bi ovo Milovanovićevo svjedočenje moglo biti veoma dragocjeno na obnovljenom suđenju Jovici Stanišiću i Frenkiju Simatoviću u Haagu.

/Slobodna Bosna