Na 4. sjednici Gradskog vijeća Bihać vijećnica Fatka Kulenović (SDP) postavila je pitanje o najmu prostorija koje koristi Civilna zaštita, odnosno Vatrogasna služba Grada Bihaća.

Na 5. sjednici dobila je odgovor na postavljeno pitanje za koji smatra da nije putpun i ne ukljuluje sve informacije koje je tražila te je zbog toga izrazila svoje nezadovoljestvo.

Naime, Grad Bihać je prije nekoliko godina u sudskom procesu sa Bihaćkom trgovinom izgubio pravo vlasništva nad objektom i zemljištem u ulici Đačka koje je ranije adaptirano i uređeno za potrebe Vatrogasne službe Bihać.

Prema izlaganju vijećnice Kulenović za potrebe najma prostorija koje koristi gradska Civilna zaštita, Grad Bihać je novom vlasniku plaćao najam u iznosu od preko 100.000 KM na godišnjem nivou. Tako je, prema njenim riječima, Grad samo u toku 2014. i 2015. godine potrošio preko 200.000 KM budžetskih sredstava za najam tog prostora, a isto je trebalo biti učinjeno i za 2016. godinu, iako za to nije postojao potpisan ugovor.

Postavlja se pitanje, da li je bilo nužno plaćati toliki iznos kirije za Vatrogasnu službu ili se ista mogla preseliti u neki značajno jeftiniji prostor, a za iznos od preko 300.000 KM, koliko iznosi najam za protekle 3 godine, vjerovatno se mogao napraviti i novi objekat.

Stiče se dojam da se i u ovom slučaju radi o prelijevanju budžetskih sredstava u korist lica bliskih tadašnjoj vlasti i SDA stranci.