Aida Alagić, vlasnica apoteka Europharm, upustila se u bitku s vjetrenjačama protiv, kako navodi sukoba interesa Ministra zdravstva, Dženisa šabulića (SBB), koji koristi vlastiti položaj kako bi doveo apoteke B-pharm u povoljniji položaj u odnosu na ostale.

Naime, Šabulić je netom prije dolaska na poziciju Ministra zdravstva u Vladi USK-a vješto prenio vlasništvo nad apotekama, kako bi, kako kaže Aida Alagić, ”pravno-formalno izbjegao sukob interesa i dao povoda na šutnju premijera Huseina Rošića”.

U prilog konstataciji da Grad Bihać i Unsko-sanski kanton više nisu u rukama zakona govori i nedavni incident, kada je, prema riječima Alagićke, vlasnik prostora na raskrsnici u bihaćkom naselju Harmani, na vlastitu inicijativu proširio trotuar ispred poslovnog prostora, ugrozivši na taj način saobraćaj. Zanimljiva činjenica jeste da je izvođač radova bila lokalna firama Sany Boy, poznata po prijavljivanju gradonačelnika Emdžada Galijaševića za uzimanje mita, a da se, kako kaže Alagićka, u poslovnom prostor treba useliti apoteka B-pharm, koja se nalazila u vlasništvu ministra Šabulića.

Epilog ovih nemilih scena karakterističnih za nedemokratska društva jesu vrlo male kazne izvođaču i vlasniku prostora, koji ni dan danas nisu sanirali učinjeno. Naime, vlasnik prostora je dobio 500KM kazne, dok je izvođač dobio kaznu u visini od 900KM.

Međutim, vlasnik poslovnog prostora nije stao na prethodnim radnjama, već je verbalno prijetio Aidi Alagić i lokalnoj ekipi snimatelja da će ih fizički napasti te da im pripadnici policije neće pomoći, sprječavajući ih da izvrše snimanje na javnoj površini.

Da malverzacije i bezakonje koje se vrti oko imena Ministra zdravstva Dženisa Šabulića ne prestaju, govori i nedavni prilog Aide Alagić o dešavanjima unutar Doma zdravlja Bihać,

Naime, kako kaže Alagić, apoteci B-pharm, bivšeg vlasnika Šabulića, koja se nalazili u Domu zdravlja, a za koju je i Komisija za zdravstvo USK kazala da se protuzakonito nalazi u tim prostorijama, ovih dana ističe ugovor o najmu prostora. Povodom toga navedena apoteka bi mogla dobiti produženje ugovora bez javnog poziva, što predstavlja još jedan prilog konstataciji da Grad Bihać i Unsko-sanski kanton više nisu u rukama zakona.

/ABC.ba