U Gradskoj upravi Bihaća danas je održana konferencija za medije na kojoj se prisutnim medijima i javnosti obratio Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća. Konferencija za medije sazvana kako bi se javnost obavijestila o stanju budžeta i zaduženosti grada Bihaća, kao i nekim gorućim pitanjima na koja javnost očekuje odgovore. Na početku je navedeno da će se ovaj vid komunikacije uvesti kao praksa u komunikaciji gradonačelnika s medijima i javnošću.

„ Svim građanima grada Bihaća i pravnim subjektima mora biti jasno da je Grad Bihać s današnim danom dužan oko 50 miliona KM po raznim osnovama. Ako se to stalno ima na umu mnoge buduće odluke gradonačelnika, koje će u određenim momentima možda biti i nepopularne, bit će jasnije onima koji žele da razumiju stanje u koje je ovaj grad doveden“ – istakao je u svom obraćanju gradonačelnik Fazlić.

Naveo je da je zadnja plata koja je isplaćena u organima uprave i javnim ustanovama za mjesec august ove godine, te da su neke od javnih ustanova čak pod blokadom Poreske uprave F BiH.

-„Neracionalno trošenje javnih sredstava dovelo nas je u ovo stanje u kojem se sada nalazimo, ali mi ćemo omogućiti da sve osnovne aktivnosti u gradu, poput javne rasvjete ili zimskog održavanja funkcionišu. Na žalost, Gradska uprava je u proteklom periodu umjesto da bude u funkciji privrede, gušila istu na način što je ugovarala i stvarala ogromne obaveze kod dobavljača koje nisu izmirivane, pa su tako mnoge firme došle u problem krivicom Grada „-kazao je gradonačelnik Fazlić.

„ Jedan od takvih primjera je slučaj sa prevoznicima gdje je napravljena odluka o plaćanju prevoza za sve učenike ne uzimajući u obzir da li je Grad u mogućnosti da to finansira. Sam koncept te odluke je upitan jer se prevoz plaća svim učenicima sa područja grada Bihaća bez obzira da li oni stvarno koriste ili ne koriste taj prevoz, da li su im roditelji imućni ili su u stanju socijalne potrebe . Trenutni ugovor traje do kraja prvog polugodišta, a onda ćemo pokušati naći model koji će biti u funkciji stvarne potrebe učenika, a ne kao populitička odluka“- naglasioje gradonačelnik Fazlić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na dnevni red sutrašnje 2.sjednice Gradskog vijeća Bihać, a posebno na 4. tačku – Prijedlog Odluke o kratkoročnom zaduživanju Grada Bihaća za 2017. Godinu, objašnjavajući da se tu ne radi o dodatnom zaduženju nego o kratkoročnom Revolving kreditu koji je u funkciji još od 2013. godine, koji je po logici stvari s novom godinom trebao biti vraćen, ali nije i iz tog razloga mora biti produžen.

„Postojeći revolving kredit nije neko veliko opterećenje za Grad Bihać i on nam je potreban da funkcionišemo. Najveći problem Grada je kredit od 13 miliona maraka koji je nastao mnogo godina ranije sa grejs periodom, pa je reprogramiran povećan i tek sada, u mjesecu februaru naredne godine, pristižđe na naplatu sa oko 50 hiljada KM mjesečno“ istakao je gradonačelnik Fazlić.

Na pitanje novinara kada će biti donešen budžet za narednu godinu odgovorio je da Gradska uprava neće biti u mogućnosti donijeti budžet za narednu godinu do kraja ove godine, nego da će se vjerovatno ići sa odlukom o privremenom finansiranju, kako bi se ostvario prostor da se dobije bolji uvid u nastale obaveze i stvorile pretpostavke za donošenje realnog budžeta.