U Gradskoj galeriji u Bihaću sinoć je otvorena izložba radova sa 12. Festivala minijature BiH. Pored nagrađenih predstavljena su djela više od 100 autora iz Bosne i Hercegovine i inostranstva. Stručni žiri najboljim radom koji nosi nagradu ‘GRAND PRIX’ Bijenala proglasio je minijaturu Muhameda Bajramovića, umjetnika iz Zenice.

Izložba prezentira radove umjetnika različitih generacija i senzibiliteta, zavidnih crtačkih i kolorističkih vještina, kao i neobičnih izvođenja a kojima je prikazana zrelost i konciznost autora.

Ova manifestacija je najveća likovna smotra malog formata u Bosni i Hercegovini, a ustanovljena je još 2001. godine. Dio prvih manifestacija sa početka ovog vijeka bili su isključivo umjetnici iz Bosne i Hercegovine i njene dijaspore, te nekolicina umjetnika iz regije koji su se na manifestaciji predstavljali djelima likovne i primijenjene umjetnosti, te novim medijima.

Za više od dvadeset godina Bijenale je okupilo autore sa različitih strana svijeta i kontinenata, koji su zajedno sa organizatorom dali doprinos očuvanju minijature i prevazilaženju umjetničke i kulturološke razlike i time ovaj festival učinili međunarodnim. Izložbu svi zainteresirani mogu pogledati u narednih mjesec dana u Gradskoj galeriji u Bihaću.

Izvor: rtvuska