U prepunoj Gazi Husrev-begovoj biblioteci održan događaj koji će se dugo pamtiti – obilježavanje dvadeset godina postojanja grupe Rejjan uz promociju albuma i notne knjige “Melodije duše”. Ovo posebno veče prožeto emocijama, inspiracijom i ljepotom duhovne muzike, okupilo je brojne poštovaoce i ljubitelje rada grupe.

Tokom noći se biranim govorom i dirljivim riječima govorilo o značaju grupe Rejjan u očuvanju duhovne muzike i kulturnog nasljeđa u proteklih 20 godina rada. Gostima su se obratili promotori notne knjige koji su dali poseban doprinos ovom događaju, Dževad Ibrahimović, tekstopisac, Ivica Šarić, prvak opere i promotor, prof. Doc. Sead Siočić, promotor knjige i dirigent te Rijad Imamović, autor knjige te predsjednik Udruženja za promociju multikulturalnosti “Rejjan”.

Jedan od najemotivnijih trenutaka večeri bio je prikaz dokumentarnog filma o historiji grupe Rejjan koji je mnoge prisutne podstakao na suze. Film je donio slike iz prošlosti, retrospektivu u trenutke velikih uspjeha i izazova, te je na poseban način prikazao kako je grupa Rejjan kroz različite projekte i numere postala simbol očuvanja i promicanja duhovne muzike u Bosni i Hercegovini.

Promocija albuma i notne knjige “Melodije duše” upotpunjena je muzičkim izvedbama grupe Rejjan, donoseći poseban doživljaj prisutnima.

“Ova zbirka autorskih ilahija i kasida sa notnim zapisima predstavlja prvi takav poduhvat u Bosni i Hercegovini i pruža neizmjernu podršku mladim talentima i svim ljubiteljima islamske muzičke tradicije. Radujemo se da ćemo ostaviti trag i na ovom polju, jer smo unazad dvadeset godina bili prvi u mnogim stvarima na ovim prostorima. Grupa Rejjan nastavlja svoj daljnji put, donoseći nova muzička ostvarenja i šireći ljubav prema duhovnoj muzici, islamskoj tradiciji i baštini.” rekao je Rijad Imamović, predsjednik udruženja i vođa grupe Rejjan.

Album i knjiga “Melodije duše” sa natnim zapisima 26 autorskih numera za 5 instrumenata predstavljaju trajni zapis i arhivu kulturnog nasljeđa Bošnjaka, nudeći novi vid izražavanja i povezivanja kroz umjetnost i duhovnost.

Izvor:ntv.ba