Infografika / Djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji upozoravaju na predrasude

biscani.net
Da li smo kao društvo dovoljno tolerantni da na jednak način tretiramo svakoga? Jesu li svi građani ravnopravni u ostvarivanju svojih prava?

Za mnogu djecu u našoj zemlji, odlazak u školu je nedosanjani san, a suočavanje s predrasudama – svakodnevna realnost.

Djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji su i dalje diskriminirani, isključeni iz zajednice, nevidljivi u odlukama nadležnih i okruženi predrasudama. Iako je inkluzija garantovana međunarodnim konvencijama i zakonskim odredbama u našoj zemlji, njeno sprovođenje u praksi još uvijek je nedovoljno.

Inkluzija ne smije biti iluzija, ona je moguća i društveno korisna. Za njeno sprovođenje nije potrebno mnogo – često je dovoljno krenuti od sebe i svojih predrasuda.

Organizacija Save the Children u Bosni i Hercegovini sprovodi kampanju „Svi smo mi djeca“ #MiDjeca čiji je cilj podići svijest javnosti o značaju uključivanja djece s poteškoćama u razvoju u školovanje i društvo.

Porukom „Svi smo mi djeca“ želi se prevazići dominirajući „model milosrđa“ koji je uz predrasude najčešći pristup u ophođenju sa djecom s poteškoćama u bh. društvu. Model milosrđa još više produbljuje jaz između manjine i većine, a zamijeniti ga treba model ljudskih prava koji potcrtava kvalitetno i dostojanstveno uključivanje u zajednicu, sa fokusom na mogućnosti i potencijale.

Tim povodom Save the Children predstavlja infografiku „Svi smo mi djeca“ koja kroz ilustrirane primjere oslikava suštinu inkluzije i približava je najširoj publici. U nastajanju infografike sudjelovale su osobe s invaliditetom, djeca s poteškoćama u razvoju i članovi njihovih porodica.

Kroz izjave u prvom licu, djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji obraćaju se javnosti, dajući putokaze i primjere na koji način mogu i žele biti dostojanstveno uključeni u društvo.

Poštujući načela pristupačnosti za osobe s različitim poteškoćama, infografika je objavljena u nekoliko varijanti. Objavljena je verzija za slabovidne osobe i osobe s disleksijom, a u narednim danima pojavit će se u formi videa, kao i na Brajevom pismu.

Infografika je prilagođena korištenju na društvenim mrežama, stoga Save the Children poziva sve građane da je objave na svojim profilima uz hashtag #MiDjeca, te tako daju svoj doprinos razbijanju predrasuda i podrže pravo svakog djeteta na školovanje.


„Svako dijete koje se rodi ima iste potrebe – da raste, da se druži, bude voljeno. Moje dijete samo ima drugačije limite“ – Mehmed, otac djeteta s disleksijom „Mnogi roditelji ne izlaze sa svojom djecom jer ih je strah reakcija javnosti. A onda ih pitaju – a što ti ne izvodiš svoje dijete? “Moje dijete neke stvari radi drugačije” – Kasim, otac djeteta s kombinovanim smetnjama.

Save the Children: Inkluzija nije iluzija. Inkluzija je proces uključivanja osoba s različitim sposobnostima u što aktivnije i ravnopravnije sudjelovanje u društvu, ukjučujući i obrazovanje. Inkluzija je ljudsko pravo i obaveza.Garantovana je međunarodnim konvencijama i zakonskim odredbama u našoj zemljii. Uključicanje djec e s poteškoćama u razvoju / invaliditetom u obrazovne i druge procese je dvosmjerna ulica – što više dajete, više dobivate nazad. ” Svako dijete koje je prošlo kroz moju kuću i družilo se s mojim sinom, sigurna sam da je postalo bolja osoba” – Anita, majka djeteta iz autističkog spektra.

Save the Children: O.K. je Tretirati nas kao osobe, Da idemo u školu, Pozvati nas da se igramo skupa, Imati strpljenja i saslušati nas, Pitati trebamo li pomoć. Nije O.K. Nazivati nas bolesnim ili „posebnim“, Smiještati nas u odvojene ustanove, Pretpostavljati šta možemo ili ne, Praviti se da ne postojimo, Sažalijevati nas.

Save the Children: Djeca nemaju poteškoća prihvatiti različitosti. Odrasli prave razlike. Oni su često poteškoća za djecu s invaliditetom. Dijete je dijete, a ne poteškoća koju ima. Svi smo #MiDjeca, Save the Children0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...