Porezna uprava Federacije BiH 10. aprila ove godine, na prostoru Federacije BiH, izvršila je 220 inspekcijskih nadzora. Obuhvaćeni su bili porezni obveznici koji obavljaju ugostiteljske, trgovinske i druge uslužne i proizvodne djelatnosti.

U toku inspekcijskih nadzora inspektori Porezne uprave Federacije BiH otkrili su 67 neprijavljenih radnika, 14 objekata u kojim se obavljala djelatnost bez odobrenja nadležnog organa, 66 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune i 21 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj. Zbog utvrđenih nepravilnosti zapošljavanje neprijavljenih radnika, rad bez odobrenja nadležnih organa i neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja zapečaćeno je 40 objekata i izdato 129 prekršajnih naloga, sa ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu od 330.220KM. Kontrole su vršene i na prostoru Unsko-sanskog kantona i to općine sa većim brojem poreznih obveznika, Bihać, Cazin, Velika Kladuša, Sanski Most i Ključ. U 18 izvršenih kontrola utvrđeno je 14 nepravilnosti.

Kako nam je kazao Elvis Mulalić, šef odsjeka za inspekcijski nadzor PU, tri su objekta zapečaćena, zatečeno je šest neprijavljenih radnika, a u devet slučajeva je izdat prekršajni nalog zbog neevidentiranja prometa u skladu sa fiskalnim sistemom. Izdato je ukupno petnaest prekršajnih naloga, a visina novčanih kazni bila je 42.700 KM.

Porezna uzprava Federacije Bosne i Hercegvoine kontinuirano vrši kontrole poreznih obvetnika. Inspektori Porezne uprava Kantonalnog ureda Bihać u posljenjih šest mjeseci izvršili su 143 kontrole. Pokazatelji su takvi da su u ovih šest mjeseci u 98 kontrola utvrđene neporavilnosti po svim segmentima. Rad bez odobrenja 15 slučajeva, neprijavljenih radnja 48, bez fiskalnog uređaja bilo je 11 poreznih obveznika. Fiskalne račune u skladu sa zakonom nije izdavao 71 obveznik, 25 je zapečećenih objekat , a broj izdatih prekršajnih naloga je u ovom period 110, dok je visina novčanih kazni 310.000 KM.
Porezna uprava Federacije BiH će i tokom 2017. godine nastaviti provoditi aktivnosti na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i poziva porezne obveznike da poštuju zakone, kako se ne bi izlagali sankcijama i dodatnim troškovima. Takođe pozivaju i radnike koji rade na crno da o tome obavijeste Poreznu upravu. Sve pristigle prijave tretirat će se u skladu sa nadležnostima i raspoloživim kapacitetima i poduzeti sve mjere koje joj stoje na raspolaganju kako bi poslodavci izvršili prijavu radnika.