U toku Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera.

Islamska zajednica (IZ) u Bosni i Hercegovini i ove godine nudi mogućnost žrtvovanja kurbana za vjernike, koji nisu u prilici taj obred izvršiti lično u okviru svog domaćinstva.

Kroz akciju “Kurbani 2024” nadležne institucije Islamske zajednice izvršit će organizirani otkup i osigurati kurbane za humanitarne i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, po jedinstvenoj cijeni od 490 KM.

-Akcija “Kurbani”, u organizaciji Rijaseta Islamske zajednice, traje 365 dana. Znamo da je njena realizacija tri dana, a preostala 362 dana Islamska zajednica u kontinuitetu radi na pripremi. To je razlog što mi, iz godine u godinu, uspješno i blagovremeno odgovorimo na sve izazove i obaveze koje pred nas stavlja ta akcija te opravdamo povjerenje koje nam članovi Islamske zajednice, kako u domovini tako i u dijaspori, daju u kontinuitetu. Činimo potrebne napore da odgovorimo na sve izazove i da emanet koji nam je povjeren ispunimo na najbolji mogući način – izjavio je Bilal Memišević, voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice.

Izvršene pripreme

Kako je naveo, pripreme su u značajnoj mjeri izvršene te su u svakodnevnoj komunikaciji s partnerima, kao i medžlisima, glavnim imamima, koji su nosioci te aktivnosti na terenu.

-Izlaskom na teren Uprava za ekonomske i finansijske poslove – Odjel za kurbane, u protekla tri mjeseca intenzivno je istraživala tržište, razgovarala, pregovarala, sa uzgajivačima, prerađivačima, klaoničarima, sa svima koji na direktan i indirektan način sudjeluju u realizaciji te akcije. Došli smo do zaključka da se cijena žive vage stoke, kako u Bosni i Hercegovini tako i u regionu, u bitnom promijenila i iz tih razloga Uprava za ekonomske i finansijske poslove je, nakon istraživanja, Rijasetu predložila jedinstvenu cijenu za ovu godinu – objasnio je on.

Rijaset Islamske zajednice prihvatio je, na jučer održanoj sjednici, prijedlog Uprave da cijena kurbana za 2024. godinu iznosi 490 KM.

-Kamo sreće da je cijena mogla da ostane na prošlogodišnjem nivou ili da je mogla da bude niža. Međutim, tržište i prostor u kojem živimo, radimo, u kojem trebamo realizirati tu akciju, nagnali su nas da smo morali odrediti tu cijenu. Mi idalje imamo bojazan hoćemo li i kako ćemo uspjeti da realiziramo, imajući u vidu cijene i poskupljenja stoke iz dana u dan – izjavio je Memišević.

Podsjetio je i na značaj te akcije, naglasivši da je veliki ekonomski pokretač i ekonomski podstrek domaćoj proizvodnji i domaćim uzgajivačima.

-Prošle godine smo zaključili akciju, s nešto više od 30.000 kurbana. Ako uzmemo u obzir da je apsolutna većina kurbana nabavljena od domaćih proizvođača, uzgajivača, da je realizirana domaćom radnom snagom, domaćim izvršiocima tog posla, da su angažirani domaći kapaciteti koji imaju halal certifikat koji je izdala Islamska zajednica. To nas navodi da ta akcija u širem smislu ima veliku, značajnu ulogu, u ekonomskom, društvenom, socijalnom aspektu Bosne i Hercegovine, bošnjačkog naroda – akcentirao je Memišević.

Podjela mesa

Kurbansko meso dijeli se najpotrebnijima. Osim povratnicima i socijalno ugroženim u povratničkim dijelovima Bosne i Hercegovine, kurbansko meso stiže i do različitih institucija. U toku Bajrama veliki dio mesa se raspodijeli različitim ustanovama socijalnog, humanitarnog, zdravstvenog i obrazovnog karaktera. Osim jednokratnih podjela, Islamska zajednica tokom cijele godine vrši podjelu i prerađenog mesa ustanovama i pojedincima u stanju potrebe.

-Većina mesa bude prerađena i dostupna ljudima u stanju potrebe, kako fizičkim tako i pravnim licima. To je akcija koja, prema mom mišljenju, na prostorima države Bosne i Hercegovine, kad se radi o podstreku domaćoj proizvodnji, domaćim artiklima, nema alternativu – kazao je Memišević.

Članovima Islamske zajednice, kako u domovini, tako i u dijaspori, poručio je da ne kalkulišu kad se radi o izvršenju tog ibadeta.

-Islamska zajednica opravdat će njihovo povjerenje na najbolji način, vodeći računa o šerijatskim normama, vodeći računa, s nadležnim institucijama, da se sve veterinarsko-sanitarne norme, uslovi i standardi ispune. Ako dodamo da je to velika finansijska injekcija našem privrednom, stočarskom, uzgajivačkom, mesarsko-prerađivačkom sektoru u Bosni i Hercegovini, onda to treba da bude i razlog više da vjernici, članovi Islamske zajednice i ove godine budu dijelom te akcije – zaključio je Memišević, saopćila je MINA.

(fokus.ba)