Gradonačelnik Bihaća Elvedin Sedić danas je potpisao ugovore sa organizacijama civilnog društva čiji su projekti odabrani po Javnom pozivu organizacijama civilnog društva Grada Bihaća.
Cilj Javnog poziva je jačanje partnerskih odnosa između organizacija civilnog društva i Grada Bihaća izgradnjom svijesti o korisnosti međusobne saradnje i podsticanju održivog dijaloga.

Prioritetne oblasti javnog poziva određene su u skladu sa strateškim ciljevima i potrebama grada, koje su potvrđene kroz konsultacije sa građanima, a odnose se na kulturu, sport, socijalnu politiku, podršku djeci i odraslima sa teškoćama u razvoju, podršku mladima, zaštitu životne sredine, neformalno obrazovanje i ljudska prava i ravnopravnost spolova.

Kroz javni pozivu aplicirale odabrano je devet projekata za finansiranje sredstvima Budžeta Grada Bihaća za 2024. godinu. Ukupan iznos sredstava za ove namjene u Budžetu za 2024. je 50.000,00 KM.

– Treba naglasiti da je ovo drugi po redu javni poziv organizacijama civilnog društva na području grada Bihaća za 2024. godinu, s tim što je prethodni javni poziva objavljen u suradnji sa UNDP-om u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD 2. Također, u okviru ReLOaD2 projekta Grad Bihać sufinansira i dva omladinska projekta po modelu direktne podrške, rekao je gradonačelnik Sedić.

Grad Bihać kroz ReLOaD2 projekat koji finansira Evropska unija i sprovodi UNDP, radi na razvijanju jasne odgovornosti i transparentnosti u raspodjeli i potrošnji sredstava namjenjenih za rad organizacija civilnog društva. Model koji je Grad Bihać usvojio još 2013. godine, te strukturalno i suštinski unaprijedio početkom 2023. godine – tzv. LOD metodologija, pokazao se kao izuzetno uspješan, a usmjeren je ka većem građanskom učešću i učešću mladih u procesima donošenja odluka te unapređenju pružanja usluga u lokalnim zajednicama.