Izjednačavanje naknada porodiljama

Na narednoj sjednici Vlade Unsko- sanskog kantona Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta predložit će povećanje porodiljnih naknada zaposlenima u oblasti obrazovanja, odnosno naknade će im biti povećane i u stopostotnom iznosu izjednačene sa zaposlenima u organima uprave, najavljeno je to danas, na zajedničkoj press konferenciji Vlade USK i sindikata u obrazovanju.

Husein Rošić, premijer Unsko-sanskog kantona kazao je da u skladu s indikatorima i pokazateljima koje imaju, povećanje naknada finansijski će se moći ispoštovati.

– Mi smo obećali, u pregovorima sa predstavnicima sindikata da ćemo izjednačiti naknade porodiljama. Prije svega to je jedna moralna ljudska obveza koja ne znam zašto do sada nije ispravljena, zašto do sada vlade nisu o tome vodile računa, kazao je mr. Rošić.

Zehra Hadžić, predsjednica Sindikata predškolskog i osnovnog obrazovanja USK-a, u ime zaposlenih u obrazovanju, istakla je da je izjednačavanje u stopostotnom iznosu zapravo i više nego je Sindikat zahtijevao.

– Zaista nam je izuzetno drago što je to u 100-postotnom iznosu, mada naš zahtjev nije išao tako daleko, mi smo tražili od Vlade da iznađe mogućnost da izjednači ta porodiljska bolovanja a da oni vide koji će to iznos biti moguće isplaćivati.

Adis Muharemović, ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta, koji je nosilac posla u ovoj aktivnosti kazao je danas da su u sistemu obrazovanja radili na uštedama unutar resora.
– Ostvarili smo određene značajne uštede i stvorio se prostor da na neki način iz tih ušteda isfinaciramo i ovo povećanje odnosno izjednačavanje porodiljskih naknada, što je jedna od mjera pronatalitetne politike, kaže ministar Muharemović.

U pripremi ove inicijative punu stručnu i kolegijalnu pomoć pružio je Almin Handanagić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja USK.

– Radili smo analize koje su detektirale probleme za pronatalitetnu politiku i ova aktivnost, koja izjedanačava u pravima zaposlene žene, poklopila se sa ostalim aktivnostima ZZO USK gdje mi već radimo na sufinansiranju potpomognute oplodnje. Ovo su pravi koraci u pronatalitetnoj politici koji će dati dobre rezultate, kaže dr. Handanagić.