Zbog teške ekonomske krize i nedostatka sredstava za finansiranje ugrožen je rad jedine javne kuhinje u Bihaću, koja posluje u okviru humanitarne organizacije “Merhamet”, zbog čega su uputili javni poziv za pomoć.

Rukovodilac ove javne kuhinje Alen Prošić istakao je kako samo dugovanja za neplaćeni kruh iznose oko 5.000 maraka, zbog čega postoji prijetnja da snabdjevači obustave isporuku ove namirnice. Prema njegovim riječima, sve je veći broj siromašnih građana koji kucaju na njihova vrata tražeći obrok ili bilo kakvu drugu vrstu pomoći, zbog čega se troškovi njihovog rada neprestano povećavaju.

“Dnevno se u našoj kuhinji sprema više od 250 obroka, što nije dovoljno ako se ima u vidu da se svakodnevno povećava broj korisnika ovih usluga”, istakao je Prošić. Prema procjenama u Bihaću, ima oko šest stotina porodica koje žive u uslovima krajnjeg siromaštva. Javna kuhinja opstaje zahvaljujući pomoći gradskih vlasti, koja je nedovoljna, te samofinansiranju. “Nažalost, pomoć koju primamo nije dovoljna, a naši apeli upućeni na druge adrese su bez odjeka. Također, značajno je smanjena ranija pomoć koju su nam pružali građani i kolektivi, a razlog tome je velika ekonomska kriza u društvu”, kažu u ovoj ustanovi.

/nezavisne.com