Bura se ne stišava na izjavu zamjenika ministrice odbrane BiH, Jusić Seada iz Bužima (SBB), koji je jučer izjavio kako je podržao učešće pripadnika Oružanih snaga BiH u obilježavanju 09. januara Dana RS.

Jasne su reakcije, čak i očekivane, lokalnih medija na području Unsko-sanskog kantona, međutim mediji koji iz metropole su također jednako osudili takav stav Krajišnika.

Reakcija naroda u Krajini je još jača, u nekim slučajevima je čak i bolna.

Ono što je posebno zanimljivo, da je ovo druga politička “veleizdaja” kod Bošnjaka u posljednjih godinu dana, a da su i jedna i druga djelo Krajišnika. Još zanimljivije je da su se desile baš onda kada je Krajina počela tražiti drugačiji odnos Sarajeva prema Krajini, više investicija i novca.

One prve “veleizdaje” se sigurno svi naši čitatelji sjećaju kada je u Domu naroda za jedno od imenovanja, jedini u Bošnjaka Sead kadić iz Bihaća (SDA) podršku dao četničkom vojvodi Poplašenu.

Također, simptomatično je da su se izdaje dogodile sa pozicija na koje nisu izabrani pomenuti Krajišnici od strane svog naroda, već su na te pozicije imenovani od strane centrala, na to dodajemo da su mandat 2014. – 2018. oba Seada (Kadić i Jusić) počeli kao zastupnici Predstavničkog Doma Parlamenta FBiH.

Da li su to sve slučajnosti, ili su pomenuti Krajišnici odabrani da dokažu da Krajina i narod Krajine ne zaslužuju bolji tretman ostaje nam da vidimo u narednom periodu, piše usn.ba.