Nedoumice koje izazivaju pojedina vjerska obilježja prisutne su širom svijeta. Tako je u proteklom periodu u SAD-u, ali i u pojedinim arapskim državama, razmatrano da li žene sa nikabom smiju upravljati motornim vozilima.

Zabilježeni su i drugi slučajevi. Primjerice u Kanadi, gdje je Ministarstvo imigracija svojevremeno tražilo od žena da skinu nikab kada polažu zakletvu. Više sudske instance kasnije su poništile ovu odluku, nazvavši je nezakonitom i ženama je omogućeno da polažu zakletvu noseći nikab.

Kada je riječ o vozačicama sa prekrivenim licem najveća nedoumica je zapravo kako policija može identifikovati vozačicu bez da povrijedi njena vjeska uvjerenja?

Kako bismo provjerili na koji način u ovim slučajevima postupaju policijski službenici, kontaktirali smo MUP Unsko-sanskog kantona (USK).

U razgovoru za Fokus.ba portparol Uprave policije USK Snežana Galić ističe da će policijski službenici, ukoliko prilikom kontrole zateknu osobu koja je potpuno pokrivena, poštovati njenu vjersku opredijeljenost, ali da će morati postupiti u skladu sa Zakonom o policijskim službenicima USK, a koji se odnosi na provjeru i utvrđivanje identiteta osoba.

“Na području USK nije zabilježeno da su pripadnici MUP-a USK prilikom kontrole vozila imali slučaj da vozilom upravlja osoba koja ima potpuno pokriveno lice. Zakon je predvidio da se identitet osobe utvrđuje na osnovu uvida u neki od ličnih dokumenata“, istakla je Galić.

Zakon je propisao i da se provjera identiteta može izvršiti i na osnovu izjave druge osobe čiji je identitet utvrđen. Kada je neophodno, provjera identiteta može uključivati i provjeru boravišta ili prebivališta određene osobe.