Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini traži državljane SAD koji žive u BiH i spremni su preuzeti funkciju stražara (warden) u posebnom konzularnom programu za pomoć i brigu o državljanima SAD koji žive ili borave u našoj zemlji.

Kako su za “Dnevni avaz” pojasnili zvaničnici ove institucije, reaktiviran je program u kojem obučeni dobrovoljci, tzv. stražari, pomažu konzulatu i Ambasadi SAD da budu na usluzi američkim državljanima u BiH.

Kratka obuka

Takve osobe, nakon kratke obuke, održavaju kontakt s Ambasadom te, kada nema nikakve druge mogućnosti, mogu stupiti u kontakt s onima koji žive na njihovom području i prenijeti važne poruku.

Program „stražara“ dio je, kako nam je prenio zvaničnik Ambasade, pametnog programa američke vlade koja se brine za svoje državljane gdje god da se oni nalaze. Sličan sistem postoji i u drugim državama, a u BiH je reaktiviran.

Sjedinjene Države pozivaju sve svoje državljane koji se nalaze u inozemstvu da se registriraju te tako budu u poziciji da prime važne poruke, bilo da je riječ o sigurnosti, elementarnoj nepogodi ili drugoj vanrednoj situaciji.

Također, putem tog programa Amerikanci mogu dobiti pomoć i u pogledu konzularnih ili pravnih pitanja. No, kada nema mogućnosti da se poruka pošalje mailom ili na drugi način, na scenu stupaju “stražari”.

– Oni su civili koji mogu doći do svakog američkog državljanina i prenijeti mu našu poruku ili njihovu poruku nama, odnosno Ambasadi. Naravno, nije tu riječ ni o kakvom prikupljanju informacija o političarima ili političkim kretanjima ili obavještajnom radu. Radi se isključivo o pitanjima opće sigurnosti i brige o našim državljanima, i onima koji imaju dvojno državljanstvo – pojasnili su iz Ambasade.

Prema podacima kojima raspolažu, u BiH živi između 6.000 i 7.000 američkih državljana. Na pojedinim područjima, kako kažu, gdje ima znatan broj njih, nemaju angažirane „stražare“.

– Tražimo „stražare“ u Bihaću, Tuzli, Brčkom i Trebinju. Posebno nam je potreban neko u Bihaću, gdje ima veliki broj državljana SAD – navodi zvaničnik Ambasade.

Oglas za „stražare“ objavljen je na stranici Ambasade zajedno s drugim sigurnosnim obavještenjima i porukama.

Stanje na terenu

Kako pojašnjavaju, oni svoje građane upozoravaju na krupne događaje, proteste, velika okupljanja, ali i na informacije o kriminalu. Nedavno su prenijeli i obavijest o medijskim informacijama koje se tiču otmica maloljetnika.

– „Stražari“, trenutno ih imamo sedam obučenih, a još nekoliko ih je na obuci, mogu i nama javiti šta se događa na terenu. Ali, moramo pojasniti da se ne radi o profesionalcima, nego o običnim ljudima, dobrovoljcima koji bez naknade, pomažu. Do sada u BiH, istina, nisu imali mnogo posla – zaključuje naš sagovornik.

Moraju dobro govoriti bosanski

„Stražari“ mogu biti samo američki državljani koji žive u BiH. Poželjno je da su duže vrijeme ovdje te da dobro govore bosanski jezik i da su aktivni u lokalnoj zajednici. Oni koji rade u turizmu, ugostiteljstvu ili velikim organizacijama također su dobrodošli.