U organizaciji Udruge kineziologa Zenice, 16. i 17. novembra u kongresnoj sali hotela “Dubrovnik” u Zenici održana je Prva međunarodna naučno-stručna konferencija “Ekološki menadžment i turizam uz uvođenje ISO standarda” gdje su razmjenjena iskustva i prezentirano nekoliko odabranih naučnih i stručnih radova.

Na konferenciji je učestvovao i ministar privrede u Vladi USK mr. sci Asmir Crnkić koji je pored prezentacije turističkih potencijala i turističkih trendova na području USK prezentirao i svoj naučno-istraživački rad „Porterove generičke strategije u funkciji razvoja turizma“. Zbog kvaliteta rada i pozitivne ocjene od strane naučnog odbora konferencije isti je uvršten u Zbornik radova ove konferencije.

„Pravilo je da privrednu nerazvijenost jedne zemlje prati i nerazvijenost nauke. Postulat je da se razvojem nauke i tehnologije dolazi do nacionalnog bogatstva, a ne obrnuto“ – izjavila je članica Organizacionog odbora konferencije Amna Aščić.

Po njenim riječima s obzirom na nezadovoljavajuće stanje u naučno-istraživačkom i tehnološkom sektoru u BiH, neophodno je da nauka, istraživanja i tehnološki razvoj zauzmu prioritetno mjesto u razvojnoj politici države. Shodno tome, cilj ove konferencije je okupljanje stručnjaka i naučnih radnika iz različitih oblasti da bi razmjenili znanja i iskustva te ostvarili kontakte i saradnju.