KRAJINA: Da li je na sceni ciljana zaštita kriminala od strane politike?!

abc.ba

Posljednja rekonstrukcija Vlade USK-a premijera Rošića ostavila je bez pet ministara s kojima je radio posljednjih mjeseci i stekao određene rutine. Zbog stranačkih odluka i dogovora, daleko od očiju javnosti, morat će taj proces ponoviti sa novim ministrima. Za to će trebati ponovo potrošiti dragocjeno vrijeme, a vremena ovaj Kanton definitivno više nema.

Krajišnici su završetkom Općih izbora 2014. godine nekoliko mjeseci čekali konstrukciju Vlade, a od tog momenta do danas, već četvrti put svjedočimo promjenama na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prvu postizbornu koaliciju u Krajini činili su ASDA i SDA.

Za Ministra unutrašnjih poslova tad je izabran Senad Kljajić penzionisani general iz Sanskog Mosta. Kao i svi ministri iza njega, Kljajić je s ove funkcije uklonjen bez obrazloženja.

“Ako je borba protiv korupcije razlog moje smjene, što smo krenuli odlučno u tu aktivnost, onda bih molio da mi se kaže da je zbog toga”, kazao je odlazeći ministar.

Nakon Kljajića, koji se najduže u ovoj Vladi zadržao na čelu MUP-a, u maju 2016. godine dolazi novi ministar, nepoznati Said Makić, predstavljajući Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić.

Makić se na toj poziciji zadržao jedva dva mjeseca, a bio je prijedlog, kako se tada navodilo, ojačane većine koju su činili dio SDA, ASDA i SBB. Iznenadna rekonstrukcija Vlade pravdana je provođenjem koalicionog sporazuma sa vrha i uvođenjem SBB-a u vlast, a predloženi ministri imenovani su bez dostavljenih biografija poslanicima u Skupštini ili medijima.

Nije dugo trebalo da dođe do izglasavanja nepovjerenja i do nove rekonstrukcije Vlade USK. Ovaj put na vidjelo izlazi neslaganje u vlastitim redovima većine, kao i raskol sa A-SDA, pa novu Vladu koalicionih partnera tada podržavaju četiri poslanika SDA, dva SBB-a, te poslanici opozicionih stranaka: četiri SDP-a, četiri DF-a i dva Laburističke stranke.

Ovakva Vlada i većina ponovo smjenjuju ministra MUP-a i na čelo ministarstva ovaj put postavljaju SDA-ovog ministra Ervina Bibanovića. 

Upravo kada je ministar Bibanović u javnosti počeo privlačiti pozitivne komentare i pokazivati pomake, ponovo dolazi do rekonstrukcije Vlade, a u kamufliranoj koalicija Vladu formiraju SDA, DF, SBB i Abdićevi Laburisti, ponovo na čelu sa premijerom Rošićem.

Vezane vijesti:

Na čelo MUP-a ovaj put postavlja se posljednji ministar u nizu – Anel Ramić, diplomirani kriminalista koji je radio kao odgajatelj osuđenih osoba, a javnosti poznat kao strastveni odbojkaš.

Problematiku koju portal ABC.ba nastoji istaći kroz ovaj članak svojim komentarom potvrdio je Mehmed Mahmić, jedan od otuđenih SDA-ovaca u Skupštini USK-a koji nije podržao posljednju rekonstrukciju Vlade USK, a u jednoj od ranijih izjava kazao je:

“Možda nekom i odgovara da se na ovaj način da se rekonstruiše Vlada svaka 2,3  ili 4 mjeseca, zato što se ti moćnici odlično snalaze u tim pričama. Građani neka razmisle, zašto se  u svakoj rekonsturkciji Vlade mijenja i Ministar MUP-a? Dok se Ministar upozna sa svojim radom i onim što treba da izvadi na sto bude smijenjen. To rade ljudi koji kreiraju ovu politiku i žao mi je mojih kolega u Skupštini što nemaju svoj stav, ovo je pozornica u kojoj se dokazuje kako se misli dobro ovom kantonu, a ne misli.”

Unsko-sanski kanton je poznat po stalnim previranjima i političkim obračunima. Ovdje to nije ništa novo. Poruka koja se konstantno šalje građanima izuzetno je loša, a što je najžalosnije kreiraju je sve parlamentarne stranke sa vrlo malim izuzecima.

Jasno je da česte političke smjene utiču na direktno funkcioniranje sistema, a sve se teže oteti dojmu da u najjačim strankama postoje pojedinci koji štite organizirani kriminal i korupciju i koji su snagom političkog utjecaja spremni mijenjati i one koji se odlučno bore za pravnu državu.

Vezane vijesti:0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...