Krajišnik Emir Šabić mladi genije za fiziku bez podrške nadležnih

nezavisne.com

Emir Šabić, 17-godišnji učenik trećeg razreda Gimnazije u Ključu, najuspješniji je mladi fizičar na području Unsko-sanskog kantona i već šest godina zaredom pobjednik je svih natjecanja iz ovog predmeta u svome uzrastu.

U osnovnoj školi bio je učenik generacije, a nastavnici kažu kako će zasigurno takav uspjeh ostvariti i na kraju srednjoškolskog obrazovanja, a zanimljivo je kako izvanredne rezultate postiže i u matematici i informatici.

Šabić kaže kako je sve ove nauke zavolio još u osnovnoj školi, a želja mu je da upiše elektrotehnički fakultet i, po mogućnosti, dalje školovanje nastavi u inostranstvu. “Moj motiv je želja za usvajanjem novih znanja. Odmalena sam bio vrlo radoznao i pokazalo se da je ta osobina veoma poželjna kada se radi o prirodnim naukama”, kaže Šabić.

Ovaj mladi čovjek skromno dodaje kako je sve uspjehe u školovanju postigao zahvaljujući svojim roditeljima, Kasimu i Emiri Šabić.

Iako nemaju stalno zaposlenje, oni se odriču brojnih stvari u korist obrazovanja svoga sina. Ponosni roditelji kažu kako imaju i mlađeg sina Amera, koji je također talentovan i nadaren učenik.

Ipak, ističu kako su ogorčeni nebrigom nadležnih institucija i društva kada se radi o talentu njihovog sina.

“Vjerujte, stvarno se zareda takvih takmičenja i putovanja, a mi nekada nemamo novca da mu damo. Međutim, uvijek je pobjeđivala njegova volja, kao i želja da se takmiči te nada u bolje sutra”, kaže Emira Šabić.

Njen suprug smatra kako Emir zaslužuje mnogo veću podršku društva, te ističe da je indiferentan odnos države i njenih institucija kada su u pitanju talentovani i nadareni učenici jedan od razloga zbog čega će oni nakon školovanja napustiti Bosnu i Hercegovinu.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...