Historijska lokacija Muzeja AVNOJ-a u Bihaću dala je šarm više festivalu Kreativna Republika, manifestaciji koja je okupila crem de la crem kreativne industrije iz cijelog regiona. Ovogodišnji festival pokazao se kao živo središte inovacija, inspiracije i saradnje, prikazujući najbolje u marketingu, komunikacijama, umjetnosti i tehnologiji.

Festival je prezentirao izuzetan sastav govornika koji su svojim pronicljivim i potaknutim na razmišljanje prezentacijama oduševili publiku. Bojan Dragišić započeo je događaj uzbudljivom diskusijom na temu “AI vs Human”, istražujući buduću interakciju između umjetne inteligencije i ljudske kreativnosti. Ivo Payer je uslijedio sa svojom intrigantnom prezentacijom pod nazivom “Zbogom reklamama, gdje je ispitao evoluirajući pejzaž oglašavanja i pomak ka autentičnijem i zanimljivijem pripovijedanju brendova.

Haris Mujanović je potom stupio na scenu sa “The Art of Giving a Fuck”, osvježavajuće iskrenim govorom koji je ohrabrio kreativce da se fokusiraju na ono što je zaista važno u njihovom poslu i životima, prezentirajući fantastične kampanje Via Medie, koje su u posljednje vrijeme odjeknule regionom.

I Ivanka Mabić Gagić oduševila je publiku sesijom na temu “Nove tehnologije: VR i AR”, prikazujući transformativni potencijal virtuelne i proširene stvarnosti u različitim kreativnim oblastima. Njena prezentacija je istakla revolucionarne projekte i buduće mogućnosti imerzivnih tehnologija.

Elma Pašić imala je odlično predavanja o kreativnosti i uticajima nja nju, a moderirala je i dinamičnu panel diskusiju na kojoj su učestvovali Nađa Lutvikadić Fočo i Haris Mujanović. Panel Bolje nego dobro, bolje nego dobro, koji je bio usredotočen na temu navigacije budućnosti kreativne industrije, ponudio je različite perspektive i podstakao bogat dijalog o inovacijama i saradnji.
Đorđe Janković održao je zabavnu i pronicljivu sesiju pod nazivom “The son of a Pitch”, gde je podijelio stručne savjete i strategije za pružanje ubedljivih predloga koji osvajaju klijente i osvajaju publiku.
Na kraju, Benjamin Hrkić je zaključio sesije govornika svojim inspirativnim govorom „(Vi), MI, Kreativci“ , naglašavajući važnost zajednice i saradnje u vođenju kreativne industrije naprijed.

Kreativna Republika 2024 nije bila samo serija razgovora; bilo je to impresivno iskustvo koje je povezivalo istomišljenike i podsticalo okruženje zajedničkog učenja i inspiracije.
Događaj je uspješno istaknuo važnost kreativnosti u pokretanju društvenog i tehnološkog napretka, te je učvrstio status Bihaća kao živog centra kulturnih i kreativnih industrija u regiji.

Festival se pokazao kao nezamjenjiva platforma za kreativne profesionalce za razmjenu znanja, predstavljanje inovacija i izgradnju značajnog umrežavanja i saradnje.