Situacija s migrantskom krizom u USK je zadovoljavajuća. U izgradnji je kamp Lipa koji će do zime biti jedini prihvatni centar za migrante u ovom kantonu. U međuvremenu, veće grupe migranata kreću se u blizini graničnih dijelovima pokušavajući doći do obećanih zemalja EU.

Ljubavna priča između 24-godišnjaka i njegove 20-godišnje supruge rodila se tokom migrantske rute. U izbjegličkim kampovima u Grčkoj gdje su se vjerili, preko Albanije odakle su deportovani ponovo za Grčku. Iz Irana su izbjegli zbog političkih razloga, u BiH su već tri mjeseca. Tri puta su prelazili granicu EU, tri puta vraćeni. Mladić koji se predstavlja kao Nadzibulah Boleri tvrdi posljednji put slovenska policija puštala je i pse na njih

“Bilo nas je četvero. Išli su za nama uz pratnju psa, velikog psa. Bio je jako bijesan, imao je nešto preko čeljusti, bio je jako divlji i ponekad je napadao moju ženu i moje prijatelje. Kada nas je taj pas napadao, policija bi ga samo pustila”, ispričao nam je

Somalijci pokušali preći granicu protekle noći

Godinu dana traje njihovo nastojaje da dođu do Italije. Toliko traje i putovanje ovih Somalijaca koji se predstavljaju kao Jusuf i Muhamed, tvrde tek im je 19. godina. Nisu smješteni u kampovima zbog stalnih tuča između Afganistanaca i drugih grupa. Pronalazimo ih u centru Bihaća nedaleko od kampa Borići. Protekle noći pokušali su preći granicu, ali su vraćeni.

“U grupi nas je oko 25 Somalijaca, među kojima je osam žena. Dvije su se teško razbolile tokom puta, zbog toga smo se i vratili”, priča nam Jusuf Hasan iz Somalije.

“Najteže je bilo kada sam prelazio granicu između Somalije i Jemena, bilo je najteže jer smo prelazili more, bio sam u čamcu. Izuzetno je teško kada prvi put idete u neku drugu zemlju”, kaže Nasus Muhamed.

Sigurnosna situacija, sa izuzetkom pojedinačnih slučajeva prilično zadovoljavajuća. Bišćani migrante razumiju, neki i pomažu koliko mogu, ali ponavljaju da sami neće snositi teret migracija niti trpiti eventualne sigurnosne incidente.

Prvi čovjek Grada na Uni ističe da je migrantski val ovog ljeta znatno manji nego prethodnih godina. Od momenta uspostavljanja prihvatnog kampa Lipa čija izgradnja i dalje traje, stvorili su se uslovi za adekvatno upravljanje migracijama

Kamp Borići jedan je od tri prihvatna centra u USK. Iz Kantonalne uprave policije ističu kako trenutno u ova tri prihvatna centra boravi oko 1,600 migranata.

(N1)