Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 17. decembra 1985. godine. Od tada se svake godine 5. decembra obilježava Međunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i društveni napredak. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad učiniti vidljivim na lokalnom, nacionalnom i međunarodnom nivou. Svaki novi dan donosi priliku da kroz volontiranje pokrenemo promjene u zajednici u kojoj živimo…

BIHAĆ, 05. decembra – Ovdašnja javnost volontere najviše ima prilike sresti kroz različita djelovanja humanitarnih organizacija. Jedna od aktivnijih u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu je „Pomozi.ba“, koja pomaže ugroženim ljudima u zadovoljavanju osnovnih ljudskih potreba. Jedna od onih, koju redovno obilaze je i Bišćanka Kadira Talić, koja nakon smrti supruga, već šest godina živi sama. Djece nema i kako kaže još bi teže bilo bez pomoći dobrih ljudi.

Zlatan Alagić kao volonter radi već treću godinu. Priprema i distribuira obroke, korisnicima pomoći u Bihaću, a njegove kolege u Bosanskoj Krupi i Cazinu. U prosjeku dnevno se obiđe oko 70 adresa, odnosno 83 korisnika. Većinom se radi o starijim osobama, koje žive same, ne mogu kuhati ili nemaju novaca. Jedna od njih je i 89-godišnja Fatma Lipovača iz Bihaća.

Volontiranje je nepravedno zapostavljeno, iako može pružiti ogromne pozitivne promjene kako na ličnom, tako i na društvenom planu. Ljudi koji su postali volonteri imaju bogatiji, sretniji i zadovoljniji život od onih koji nikada nisu iskusili dobrovoljni rad. Iako je njihova uloga i značaj od velike pomoći, nažalost nisu uvijek dovoljno priznati zajednici kojoj puno daju i ne traže ništa zauzvrat.

(rtvusk.ba)