On ne zna šta je u pitanju niti kako je to dobio, doktori mu savjetuju da ne ide na magnetnu rezonancu, porodica se nada da će proći, Nermin Halilagić (39) iz Bihaća iznenada je otkrio da se metalni i plastični objekti lijepe za njega.

– Žena, sin i ja smo sjedili za stolom i ručali, kada mi se kašika iznenada zalijepila za prsa. Tako je to krenulo. Jedino što je posebno u vezi tog dana, jeste da sam sam prethodnu noć sanjao svoju porodicu, nas, i to sve onako kako će se dešavati tog dana, kao dežavu, ispričao nam je Nermin.

On je mesar i radi u Robotu, a posljednje sedmicu kada mu se to desilo, bio je na odmoru. Vrlo brzo su ga obišle kolege sa posla u nevjerici, redali su kašike, metalno suđe i plastiku po njemu i sve je stajalo protivno gravitaciji.

– Istuširao sam se i ponovio, opet isto. Kolege su probale da redaju kašike po sebi, međutim, samo su se smijale bezuspješno pokušavajući. Žena se uplašila, moji roditelji ovo još nisu ni vidjeli, a ni sam ne znam šta ću sad sa ovim i hoće li to i na koji način promijeniti moj život, ispričao nam je Nermin.

On živi u Bihaću kao podstanar, mesarskom poslu podučio ga je rahmetli stric kada je imao samo 14 godina.

Neizostavno svaki put kolje stoku bismilom, a iako je najniži rastom među kolegama, mesarima je poznat po tome što je najsnažniji. Pokazao nam je snimke na svom mobitelu gdje je bio jedini u stanju nositi cijele goveđe polutke.

– Sad kad razmislim, jednu bih stvar izdvojio kao neobičnu u svom životu, a to je da sam imao mnogo teških padova. Kao mladić imao sam saobraćajku, na velikom kawasaki motoru, bez kacige, samo u šorcu, doživio sam direktni sudar sa automobilom, gdje je od siline motor ispao iz haube. Meni su se obje noge bile okrenule naopako. Ljudi koji su me unosili u automobil na putu za bolnicu, ne obraćajući pažnju, podigli su me za noge i tako ih nehotice ispravili, te sam u bolnici nakon svega prošao gotovo bez ogrebotine. Zatim i kao dijete sam na sankama podletio pod kamion na Izačiću. Uvijek bi me nešto spasilo, što naš narod kaže “sadaka me sačuvala”, ispričao nam je ovaj mesar.

Nermin Halilagić je spreman i voljan da istražuje svoje novootkrivene mogućnosti. Kolega Zlaja sa posla koji ga je posjetio, ima problema sa kukom. U šali su probali da ga Nermin “liječi rukama” i odmah je osjetio poboljšanje. Nerminova supruga je prije mjesec na očevom pčelinjaku imala nezgodu, povrijedila je ruku, te joj je na zapešću bila bolna kvrga veličine lješnjaka.

– Sjedili smo za stolom i ja sam stavio svoju ruku preko njene. Ona je odmah vrisnula, kazavši da je osjetila kao da sam joj lomio prst, a nisam, ali je kvrge odmah, istog momenta, nestalo, priča nam Halilagić.

Na kraju, on je voljan da i dalje eksperimentiše. Kazao nam je da bi volio da mu se javi neko bolestan, ko je probao sve drugo, pa nema šta izgubiti. Naravno, bez velikih očekivanja jer ništa ni ne može obećati, ali Nermin Halilagić kaže da bi bio sretan ako bi otkrio da sada može pomagati ljudima.

Njegova obitelj se, međutim, nada da će to sve proći i pomalo je uplašena zbog toga. Tražili su i mišljenje doktora, porodični prijatelj Hajrudin Havić im je kazao da nema razloga za strah i zabrinutost, ali da Nermin ni u snu ne smije koristiti magnetnu rezonancu i druge slične medicinske procedure.

– Ali, to mi nikad nije ni bilo potrebno, kazao nam je Halilagić, naglasivši da nikad u životu nije bio bolestan i da se konstantno osjeća da je zdrav k’o dren.