Vijeće roditelja OŠ “Harmani 1” zatražilo da se zabrani izdavanje smještaja migrantima u blizini školskih objekata.

Na području uže gradske jezgre Bihaća migranti su unajmili veliki broj stanova te se zadržavaju u neposrednoj blizini škola. Roditelji učenika žale se da migranti stoje naslonjeni na ogradu školskog dvorišta te da su zabrinuti za sigurnost djece.

Pratite temu na FORUMU i uključite se u diskusiju sa građanima:

Migrantska kriza

Nekoliko lokacija

Tim povodom, članovi Vijeća roditelja Osnovne škole “Harmani 1” u Bihaću održali su sastanak, na kojem su zatražili pojačan policijski nadzor tokom nastave. Zatražili su i da se zabrani izdavanje smještaja migrantima u blizini školskih objekata, a zaključke sa sastanka proslijedili su Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona, Službi za strance, Poreznoj upravi te Ministarstvu sigurnosti BiH.

– Imamo saznanja da postoji nekoliko lokacija gdje su smješteni ilegalni mirganti. Da li je smještaj ilegalan ili ne, do sada nismo dobili povratnu informaciju. Veliki je broj migranata naslonjenih na ogradu, oko škole, prekoputa školskog dvorišta u privatnim dvorištima. Ja sam ih vidjela tridesetak. Sve je to ono što nama stvara bojazan za našu i za sigurnost naše djece – kazala je Aida Zjakić iz Vijeća roditelja OŠ “Harmani 1”.

Dževad Harbaš, predsjednik Mjesne zajednice Harmani, kaže da je policija utvrdila ko su ljudi koji izdaju privatne objekte migrantima.

– Meni je van pameti da primaju nekoga o kome ne znaju ništa i šta se sutra može desiti – kaže Harbaš.

Pratite temu na FORUMU i uključite se u diskusiju sa građanima:

Migrantska kriza

Inspekcija na terenu

Na teren je izašla i Kantonalna inspekcija te su izvršene kontrole u dvije smjene sa po tri ekipe. U Bihaću je tokom jednog dana provjereno osam privatnih smještaja, od kojih neki uopće nisu posjedovali dozvolu za rad, dok je jedan objekt u potpunosti zatvoren sa zabranom daljnjeg izdavanja smještaja.

– U centru grada u privatnom smještaju zatekli smo skoro 40 migranata bez ikakvih dokumenata – ističe Sena Družić, glavna kantonalna inspektorica za rad.

Negirali glasine

U MUP-u USK kažu da su na ovom području, radi utvrđivanja stvarnog broja migranata, i ranije tražili saradnju građana te je zatraženo da prijave njihov boravak u privatnim objektima. U Međunarodnoj organizaciji za migracije (IOM) negirali su glasine da oni finansiraju ovakvu vrstu smještaja za migrante.


Zadržavaju se u neposrednoj blizini OŠ “Harmani 1”

Pratite temu na FORUMU i uključite se u diskusiju sa građanima:

Migrantska kriza