Načelnik općine Bužim Mersudin Nanić primio je danas u radnu posjetu Federalnog ministra raseljenih osoba i izbjeglica Edina Ramića i Federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudina Dedića. Na sastanku je razgovarano o nastavku realizacije infrastrukturnih projekata na području općine Bužim.

Nakon radnog sastanka ministri i načelnik sa saradnicima posjetili su Turbe generala Izeta Nanića, zatim mjesne zajednice Radoč, Mrazovac i Čavu gdje se planira uložiti veći dio sredstva za nastavak izgradnje lokalnog puta koji povezuje tri mjesne zajednice.

„Prije nekoliko godina, počelo se raditi na infrastrukturnim projektima u mjesnim zajednicama u Bužimu. Ovo je samo nastavak radova na uređenju putne komunikacije za mjesne zajednice Radoč, Čavu i Mrazovac. Pored ovog projekta radiće se još dva projekta i to: uređenje harema u džematima Vrhovska i Donja Lubarda, te igraonica za djecu kod Područne škole Radoč. Imamo odličnu saradnju sa općinom Bužim, te se nadam kako će ista biti nastavljena kroz realizaciju ovih projekta kao i ostalih projekata za koje budete aplicirali. Također raduje me dobra politička klima koja je prisutna u Bužimu, jer je prije dva mjeseca za načelnika vaše Općine pobjedio mlad čovjek koji je spreman raditi za vašu lokalnu zajednicu, tako da ćemo nastaviti realizaciju dogovorenih projekata koji su od značaja za povratnike i svakako za sve ostale građana općine Bužim“, kazao je ministar Ramić.

Asfaltiranje ovog lokalnog puta, kao i realizacija ostalih projekata je od iznimnog značaja za sve građane, posebno one koji žive u pomenutim mjesnim zajednicama.

„Ovo je druga službena posjeta općini Bužim nakon izbora, sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica želim imati dobru saradnju kako je to bilo u prethodnim godinama. Za nas je vrlo važno što će se ova dionica puta nastaviti sa izgradnjom, jer izgradnjom ovog puta na kvalitetan način povezujemo tri mjesne zajednice. Mi smo počeli prije nekoliko godina realizaciju ovog projekta i zavisno od priliva sredstava realiziramo zajedno sa Federalnim ministarstvom raseljenih osoba i izbjeglica dionicu po dionicu. Također nas raduje što će se raditi i projekti u mjesnim zajednicama Lubarda i Vrhovska. Što se tiče Federalnog ministrstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva također smo imali dobru saradnju jer smo u ranijim godinama preko IFAD-a i ODRAZ-a realizirali mnogo značajnih projekata za našu Općinu“, kazao je načelnik Nanić.

Zahvalivši na posjeti načelnik Nanić je istakao kako se nada još uspješnijoj saradnji u budućnosti sa ova dva ministarstva, s ciljem unapređenja kvalitete života građana na području općine Bužim.

Podsjetimo, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica je u proteklih nekoliko godina za različite vrste podrške povratničkoj populaciji na području općine Bužim izdvojilo sredstva u iznosu preko 1 milion KM.