Mješovita srednja škola iz Bihaća, članica Mreže za izgradnju mira, uspješno je završila obilježavanje Sedmice ženske solidarnosti i izgradnje mira.

Kroz mnogo različitih aktivnosti u sklopu projekta „Kojeg je roda mir“ koji je organizirala Ženska mreža BiH i Mreže za izgradnju mira, Mješovita srednja škola je kroz niz prezentacija, radionica i diskusija obilježila ovu sedmicu i učenike upoznala sa značajem prava žena, te skrenula pažnju na stvarni položaj žena u Bosni i Hercegovini. Naglašeno je da u svijetu nejednakih mogućnosti, raspostranjene diskriminacije i rodno zasnovanog nasilja, žene širom svijeta su i dalje jedna od najugroženijih kategorija.

Kroz pet dana obilježavanja, održane su radionice izrade osmomartovskih poklona, literarne sekcije na bosanskom i njemačkom jeziku, različite prezentacije i diskusije na temu koje su upriličili profesori Mješovite srednje škole.

Voditelji radionice izrade osmomartovskih poklona su profesorice Enisa Adilović, Mirela Midžić, Dijana Vilić, Adila Ferizović, Enisa Arzić, Alma Kljajić, Marijana Jurić – Pehlivanović i profesor Mirsad Bašić, a uključili su se i učenici IV etf, IV etk, III k2 razreda, te učeniceEmina Dizdaric, Alma Tevsic, Anesa Vojić i Samra Zjakić.

Aktivnosti na literarnim sekcijama upriličile su profesorice Enisa Arzić i Enisa Adilović.

Neke od prezentacija koje su upriličene za učenike bile su:

– Emancipacija žene kroz dramu Nora – voditeljice aktivnosti profesorice Enisa Arzić, Alma Kljajić i Marijana Jurić – Pehlivanović.
– Položaj žene u Islamu – voditelj aktivnosti profesor Jusuf Sedić
– Žene koje su svijet učinile boljim – Slavimo žene svaki dan – voditeljice aktivnosti Elvisa Šumar i Tamara Malkoč
– Rodna jednakost i ravnopravnost – voditeljica aktivnosti Tamara Malkoč
– Hoće li se promijeniti nasilni dečki – voditeljica aktivnosti, pedagog – psiholog Aida Kartal.

U sklopu aktivnosti upriličena je i izložba osmomartovskih poklona koje su na radionicama izrađivali učenici i profesori. Izložba je ujedno bila i prodajnog karaktera u sklopu humanitarne akcije „Za Adnana Šehića“ koju provodi Vijeće učenika Mješovite srednje škole iz Bihaća.