Na takmičenju je učestvovao veliki broj učenika i studenata koji borave i školuju se u Japanu.

“Govorila sam o različitim narodima i kulturama u Bosni i Hercegovini, kojima treba da se ponosimo, zatim o ratu i stradanjima kroz koja smo prošli i o tome kako treba da se okrenemo miru, toleranciji i izgradnji bolje budućnosti”, istaknula je Čizmić.

Kaže kako je njen govor naišao na odličan prijem kod Japanaca, koji su izrazili veliku zainteresiranost o tome da nauče nešto više o BiH.

Ova mlada Bišćanka već osam mjeseci boravi u ovoj dalekoj istočnoj zemlji u sklopu AFS programa interkulturalne razmjene učenika srednjih škola, u koji je uključena i BiH. Program omogućava srednjoškolcima da provedu godinu dana u nekoj stranoj državi i da stiču znanja o jeziku i kulturi te zemlje.

Čizmić kaže kako boravi u jednoj japanskoj porodici, koja ju je odlično prihvatila, a njene impresije o Japanu su izuzetne.
“Mogu reći kako se nimalo nisam pokajala što sam izabrala Japan. Ovo je jedna izuzetna zemlja s predivnom kulturom i specifičnim načinom života i možda to nama u Europi izgleda komplicirano nedokučivo, ali u stvari nije tako, pišu Nezavisne. Jezik je ispočetka težak, ali kada savladaš osnovna pravila brzo se uči”, kaže ova srednjoškolka, dodajući kako su Japanci izuzetno gostoljubivi i druželjubivi.