Tužilaštvo i policija USK u akciji “Registrator”. Priču o kriminalu u Službi za zapošljavanje USK-a magazin “Mreža” emitirao je prije ravno godinu. Radna mjesta su bila na prodaji, pa ko da više. Istraga ide dalje do finansijskih malverizacija. Kadrovske križaljke, stranački mešetari i štele na krajiški način drugi put.

U sjedištu Službe za zapošljavanje Unsko-sanskoga kantona, nakon što je policija odradila svoj posao, zaposlenih gotovo da i nije bilo. Skoro svi koji o bilo čemu odlučuju, ili su u nekom trenutku odlučivali završili su u zgradi Kantonalnog MUP-a, dvadesetak metara dalje: aktualni i bivši ravnatelji Službe Anando Bakal, Mesud Mešić, Ramo Sulić, pa šefovi odjela zaduženi za financije i posredovanje pri zapošljavanju čak i jedan koji je sad u mirovini – uhićeni!

“Dvanaest službenih osoba Javne ustanove Služba za zapošljavanje USK-a i jednu službenu osobu Kantonalne uprave za inspekcijske poslove zbog postojanja osnova sumnje da su počinili više krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz čl. 383 st. 3 KZ FBiH”, naveo je postupajući tužitelj Tužiteljstva USK-a Adnan Tulić.

Na popisu grijeha: financijske malverzacije, krivotvorenje isprava, nezakonita zapošljavanja… Govorilo se u Mreži, prije točno godinu dana. Tad su ratni vojni invalidi i djeca branitelja svjedočili kako do posla u Službi za zapošljavanje ne mogu zbog raznih tečića, stranačkih pulena, kadroviranja… Evo što je tad uradio 13. uhićenik – inspektor rada Amenar Muratagić.

“Po mojoj prijavi kantonalni inspektor me je obavijestio da nema nezakonitosti, da bih nakon 2-3 dana od toga dobila saznanja da je već sutradan od moje prijave posjetio tadašnjeg v. d. direktora Ramu Sulić te je njegova kćerka počela radit kao pripravnica u Birou rada”, kaže odbijena kandidatkinja Elvira Avdaković-Memagić.

A Ramo Sulić se već jučer u poslijepodnevnim satima mirno vlastitim automobilom odvezao kući. Izvori bliski istrazi potvrdili su, doduše, kako većina i neće prenoćiti u pritvoru, točnije – svi oni koji su u iskazu istražiteljima objasnili svoju ulogu u nezakonitim radnjama. Uz već nabrojane, tu su i nezakonito uvećanje plaća – 20-30 posto, samo po tom osnovu Služba je oštećena za 65.000. Spominje se korištenje blagajne za pozajmice koje su zapravo bile beskamatni krediti, nezakonite isplate 30.000 maraka. Pa fiktivni ugovori o zapošljavanju, pa neuredne javne nabavke, posebice kod građevinskih radova. Dok su se u isto vrijeme tužbama morale tražili naknade za nezaposlene, branitelje, zdravstveno osiguranje… Sve se to navodi i u revizorskom izvješću iz 2011.

Jutros su Kantonalnom tužiteljstvu na daljnje postupanje predani: Edin Ferizović, bivši šef ekonomskog sektora, Mesud Mešić, bivši ravnatelj Službe za zapošljavanje, Anando Bakal, aktualni ravnatelj.

Mesud Mešić, koji je na dužnosti ravnatelja Službe za zapošljavanje proveo najviše staža, i nedavno se u Službu vratio jer mu je, po presudi Kantonalnog suda, prije nekoliko godina nezakonito uručen otkaz, u ovoj se fazi istrage odlučio braniti šutnjom.

Sulić, koji je prošle godine govorio za Mrežu, u svojoj je izjavi tad tvrdio kako je sve što je on kao v. d. ravnatelja potpisao bilo po zakonu. A za bezakonje optužio prethodnika.

“Sačinjena kaznena prijava protiv Mesuda Mešića i drugih zbog postojanja osnova sumnje o izvršenju KD iz čl. 383 zlouporaba položaja ili ovlaštenja, te 247 zlouporaba ovlaštenja u privrednom poslovanju. Izvršenjem ovih krivičnih djela Služba za zapošljavanje je oštećena za ukupan iznos 1.583.000 KM”, izjavio je u januaru prošle godine Ramo Sulić, bivši v. d. ravnatelja Službe za zapošljavanje USK-a.

Mešić tada optužbe nije želio komentirati već je samo kratko u telefonskom razgovoru najavio tužbe protiv Rame Sulića, te protiv tadašnjeg ravnatelja Kantonalne službe za zapošljavanje Rifata Dolića. Kasnije, kazao je, kako će u dogledno vrijeme ponuditi javnosti dokaze o Sulićevoj ulozi u ilegalnom dislociranju naoružanja u poslijeratnim godinama. Pa je tu stalo…

A u jučer provedenoj akciji kodnog naziva Registrator, koja bi, prema nekim tvrdnjama, mogla biti i uvod u najveću korupcijsku aferu u Krajini od rata naovamo, privedeni su i: Dilista Međedović – bivša šefica, danas stručna suradnica u Odjeljenje za posredovanje pri zapošljavanju, Medina Kurić – stručna suradnica u ekonomskom odjeljenju, Abid Hadžić- stručni suradnik u ekonomskom odjeljenju i bivši šef Biroa za zapošljavanje u Bihaću, Jasmin Prošić – aktualni šef Biroa u Bihaću, Emin Skenderović – šef IT grupe, Elvedina Nadarević – šefica pravnog sektora, Senada Smajić – tajnica Službe za zapošljavanje i Aida Piralić – blagajnica. U ovom trenutku, malo tog se može kazati o njihovoj ulozi u nastavku postupka.

Upada u oči i kako nigdje u priči nema Rifata Dolića, inače ravnatelja Službe zapošljavanje u vrijeme kad su tamo pod upitnim okolnostima posao dobili Ismar Karabegović, nećak bivšega kantonalnog premijera Izudina Saračevića, zatim Enes Mustafić, koji je u isto vrijeme bio i kandidat za posao i kao član Upravnog odbora Službe odlučivao po žalbama drugih kandidata. I još neki… Kontaktirali smo Dolića. Kaže, sugerirano mu da ne daje izjave za javnost. No, iz ranijih izjava znamo da je svu dokumentaciju do njegovog stupanja na dužnost u ljeto 2015. dao na uvid istražiteljima. Valjda i dokumentaciju o spornom zapošljavanju krajem 2015., o kojem su Mreži svjedočili zakinuti kandidati.

Evo kako na posljednja događanja gledaju oni koji su tad ukazivali na nepravilnosti: “Nadam se da će se postupak okončati na način da će odgovorni snositi krivičnu odgovornost, ali se isto tako postavlja pitanje kako će se riješiti status nezakonito primljenih radnika koji tu već rade dvije godine na štetu onih kandidata koji su imali prioritete u zapošljavanju i ispunjavali za razliku od njih i opće i posebne uvjete konkursa”, kaže Elvira Avdaković-Memagić.

Očito je da u ovoj priči pravi zaplet tek slijedi. Služba za zapošljavanje u Unsko-sanskom kantonu zapravo je uvijek znala svojima naći posla. Sad ga je našla sebi i – pravosuđu, piše federalna.ba.