Muftija bihaćki hafiz Mehmed-ef. Kudić je upriličio prijem za majke Srebrenice: Muniru Subašić i Kadu Hotić, a s kojima su u pratnji bili novinarka IIN Preporod, koja dugi niz godina prati rad Srebreničkih majki Ajša Hadžimešić i predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida Murat Tahirović.

Muftija Kudić je izrazio toplu dobrodošlicu svim gostima i iskazao svoje poštovanje prema borbi i naporima koje ulažu majke Srebrenice i aktivisti na polju afirmacije kulture sjećanja kroz institucije Bosne i Hercegovine i međunarodne organizacije.

“Počašćen sam posjetom naših današnjih gostiju, prije svega majki Srebrenice Munire Subašić i Kade Hotić, kao i vrijedne Ajše Hadžimešić i Murata Tahirovića. Kada samo čujemo kroz kakve golgote je prošao naš narod u Srebrenici, a pogotovo majke i poslije genocida, nemoguće je da u nama ne proradio čista emocija. Međutim, kada danas, 29. godina nakon genocida razgovaramo sa majkama pored te emocije nas obuzima i ponos. Toliko pozitivne energije i svijesti kod ovih naših majki se može pronaći da je to zaista neopisiva vrijednost. One su toliko svjesne, predane, energične i beskompromisne u svojim nastojanjima da se genocid nikada ne zaboravi i da se o njemu govori na svim važnim svjetskim događajima. I tamo gdje svi mi zakažemo, gdje naša država ne uradi mnogo, pojave se naše majke Srebrenice i jasno artikulišu stavove žrtava i afirmišu njihova prava u svijetu. Imao sam potrebu da podijelim sa majkama i ono što Islamska zajednica zajedno sa porodicama žrtava radi u Prijedoru i konstatovali smo da su Srebrenice i Prijedor dva važna mjesta i dvije značajne priče koje su sastavni dio savremene konture na kojima počiva država Bosna i Hercegovina.“ – izjavio je muftija Kudić.

Majke Munira Subašić i Kada Hotić su se zahvalili muftiji Kudiću na prijemu i predstavile svoje dosadašnje aktivnosti, te svoje planove za naredni period.

„Drago nam je što smo danas ovdje u Bihaću i što smo bili gosti muftije bihaćkog hafiza Mehmed-ef. Kudića. Islamska zajednica je snažna organizacija koja poštuje nas majke i naš rad visoko cijeni. S druge strane, mi majke poštujemo ono što radi Islamska zajednica i smatramo da je ona važna karika u osnaživanju države Bosne i Hercegovine i nama majkama velika podrška. Nadam se da će se Krajišnici i sve patriote ove zemlje aktivnije uključiti i biti podrška generalu Atifu Dudakoviću u njegovoj pravnoj borbi. Taj čovjek i njegovi saborci su zaslužni na našu slobodu i da je onako kako bi trebalo biti, heroj nacije bi trebao slobodno i ponosno šetati gradovima koje je oslobodio i sačuvao, a ne da se poziva na sudove i da protiv njega svjedoče njegovi dojučerašnji saradnici.“ – poručila je majka Munira Subašić.

Majke su, također, iskazale svoje zadovoljstvo usvajanjem Rezolucije o genocidu u Srebrenici i istakle značaj dokumentovanog zločina i aktueliziranje Haških presuda u naučnim, kulturnim i obrazovnim krugovima.

„Zahvaljujem se muftiji bihaćkom hafizu Mehmed-ef. Kudiću na prijemu. Mi smo danas u Bihaću da promovišemo jednu važnu knjigu: “Srbija i Hrvatska u međunarodnom oružanom sukobu u Bosni i Hercegovini”. Neka se niko ne plaši ove knjige, jer je u njoj objavljena samo istina i ništa drugo. Nama je obaveza da istinu prenesemo na generacije koje dolaze. Razlog zašto je važno o ovome pričati jeste da sa druge strane imamo laži koje se plasiraju i da se djeca truju lažima i podvalama. Nadam se da će doći vrijeme kada će shvatiti da to nije dobar put ni za koga. S toga je naša obaveza da njegujemo kulturu sjećanja i govorimo i promovišemo istinu. Drago nam je što su s nama u pratnji naša novinarka Ajša Hadžimešić i naš vrijedni saradnik Murat Tahirović.“ – poručila je majka Kada Hotić.

Pored pomenutih gostiju, prijemu su prisustvovali saradnici muftije Kudića mr. Haris-ef. Veladžić, Sabahudin-ef. Begić i Nazif-ef. Horozović.

Izbor: Biscani.net/Muftijstvo bihaćko