MUP USK potvrdio jučerašnju informaciju: Neovlašten ulazak migranta u stan u Bihaću

MUP USK

Dana 13.07.2018.godine, PS Bihać obratio se B.A.rođen 1980. godine, nastanjen u Ul. 502. Viteške brigade u Bihaću, koji je prijavio da je u stanu zatekao lice stranog državljanina- migranta. Na lice mjesta upućena je policijska patrola koji su u razgovoru sa prijaviteljem došli do slijedećih informacija.

Prijavitelj je nakratko napustio stan te ostavio otvorena vrata od stana, što je iskoristio migrant te ušao u unutrašnjost istog. Supruga prijavitelja B.A. rođena 1982.godine koja se nalazila u stanu, primjetila je nepoznato lice i istog počela odgurivati da izađe iz stana. U tom trenutku u stan se vraća prijavitelj koji je uspio lice izvesti ispred zgrade i zadržati ga do dolaska policijskih službenika.

Utvrđeno je da se radi o licu R.Y rođen u Afganistanu, kojeg su preuzeli policijski službenici.

Daljnji rad na dokumnetovanju i utvrđivanju svih činjenica iz prijave, nastavljaju istražitelji Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać.

Prijavljen napad na policijskog službenika u Bihaću od strane dva migranta u alkoholiziranom stanju

Dana 15.07.2018.godine, prilikom obavljanja redovnih poslova i zadataka, policijski službenici PS Bihać, obilaskom Ul. Bosanska u Bihaću, oko 23.00 sata, zatekli su dva NN lica strana državljana – migranta kako konzumiraju alkoholna pića.

U cilju identifikacije te utvrđivanja da li posjeduju potvrde o iskazanoj namjeri za dobijanje azila u BiH, policijski službenici od istih tražili su dokumente na uvid. Migranti odbijaju naredbu policijski službenika i nastavljaju konzumirati alkohol, da bi u jednom trenutku, jedan od migranata fizički napao policijskog službenika pri čemu mu je nanio lakše tjelesne povrede u predjelu desne ruke, konstatovane u Kantonalnoj bolnici Bihać.

Policijski službenici stavljaju pod kontrolu migrante te iste lišavaju slobode nakon čega je i izvršeno alkotestiranje te je utvrđeno prisustvo alkohola kod istih. Obzirom da migranti nisu posjedovali potrebnu dokumentaciju, nakon popunjavanja potrebnih upitnika, utvrđeno je da se radi o licima A.B. rođen 1997.godine i M.A.A. rođen 1987. godine, obojica iz Maroka.

Nad istima je zavedena kriminalistička istraga zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo iz čl.359 KZ F BiH „Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“, te daljnji rad na dokumentovanju ovog krivičnog djela nastavljaju istražitelji Odsjeka kriminalističke policije PS Bihać.

Istraga o mučnom slučaju u Bihaću: Čeka se nalaz obdukcije tijela bebe

Policija u Bihaću nastavila je istragu nakon što je 7. jula prijavljen slučaj čedomorstva u naselju Brekavica. Još se utvrđuju navodi iz anonimne prijave da je 43-godišnja R. M. ubila svog tek rođenog sina, potvrdila nam je Snežana Galić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Majka bebe, koja je ispitana u policiji, u izjavi za „Avaz“ otkrila je da ju je rođak silovao te da je tri mjeseca kasnije saznala da je trudna. Nakon što je rođaku saopćila da je trudna, on joj je prijetio, zbog čega nije smjela policiji prijaviti silovanje. Prema njenim tvrdnjama, prilikom porođaja i neprerezivanja pupčane vrpce nastupila je smrt djeteta. Ona je potom tijelo bebe stavila u kantu i pokrila pelenom, pa ostavila ga u poljski WC pored kuće.

Portparol Snežana Galić nam je kazala da nema informaciju da je rođak osumnjičene uhapšen. Isto nam je potvrdila i portparol Tužilaštva Unsko-sanskog kantona Senka Delić, kazavši da nisu dobili izvještaj od MUP-a USK, te da se još utvrđuje je li počinjeno čedomorstvo.

– Obdukcija je obavljena u ponedjeljak. Čekamo nalaz patologa koji je trebao utvrditi je li beba rođena živa i zdrava. U zavisnosti od toga šta je patolog utvrdio, saznat ćemo je li se u ovom slučaju radilo o čedomorstvu – pojašnjava Delić.0

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...