Iako vlasti BiH tvrde da jačaju kontrolu državne granice na istoku zemlje, broj migranata u Unsko-sanskom kantonu rapidno se povećava, a u manje od 20 dana policija USK registrovala je 1.241 novog migranta u ovom dijelu Bosne i Hercegovine.

Dana 20. jula 2018. godine Uprava policije MUP-a USK objavila je podatke da je od januara do jula 2018. godine legitimisala 4.261 migranta, od čega je na području Grada Bihaća evidentirala 3.262 migranta, dok je na području općine Velika Kladuša legitimisala 999 migranata.

U najnovijem izvještaju MUP-a USK, zaključno sa jučerašnjim datumom (06. august), na području Unsko-sanskog kantona registrovano je 5.502 izbjeglica i migranata, od čega su na području Bihaća evidentirana 4.163 migranta, općini Velika Kladuša 1.178, te u hotelu Sedra u Cazinu 140 migranata. Ostatak izbjegličko-migrantske populacije smješten je u privatnim smještajima.

Preciznije, u manje od 20 dana u ovom kantonu registrovan je 1.241 novi migrant, od čega se u Bihaću broj povisio za 901, a u Velikoj Kladuši za 179.

“Iz navedenog je vidljivo da se broj migranata svakodnevno povećava zbog čega se usložnjava trenutna sigurnosna situacija te je potrebno što hitnije riješiti adekvatan smještaj za migrante. Iako je Uprava policije MUP-a USK do sada uspjela održati stabilnu sigurnosnu situaciju, apelujemo još jednom na sve institucije nadležne za rješavanje problema migranata, naročito na državne institucije, da se aktivnije uključe i pronađu trajno rješenje smještaja migranata izvan urbanih dijelova grada i općina i da preuzmu svoje obaveze u skladu sa svojim zakonskim ovlaštenjima, kako bi Uprava policije MUP-a USK mogla održati povoljno stanje sigurnosti na području USK”, istakli su danas u Upravi policije MUP-a USK.

Od početka pristizanja stranih državljana – migranata na teritoriju Unsko-sanskog kantona, Uprava policije MUP-a USK je otpočela Operativnu akciju “Migrant” i formirala Operativni štab s ciljem praćenja, analiziranja i planiranja operativno-taktičkih mjera i radnji, kako bi održali povoljno stanje javne sigurnosti i načina života stanovnika USK.

“Operativni štab je tražio od svih nadležnih institucija da se uključe u rješavanje navedenog problema, ali da do danas ništa nije učinjeno po ovom pitanju”, istakli su iz policije.