Noć želja, sudbine i oprosta: Muslimani širom BiH obilježili Lejletu-l-Kadr

biscani.net

Džamije u BiH sinoć su su bile pune vjernika koji su, uz dovu i traženje oprosta grijeha, obilježili Lejletu-l-Kadr. Tako su muslimani u našoj zemlji dočekali najodabraniju noć u godini, noć Božije milosti u kojoj je počela objava Kur’ana.

U većini džamija i džemata u BiH upriličen je program, cjelovečernji ibadet posvećen noćnom namazu, tespih-namazu, učenju Kur’ana, zikru, razmišljanju i dovama.

Pripremajući se za ovu mubarek noć, muslimani posljednjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, a Lejletul-kadr obilježavaju učenjem Kur’ana, zikrom, ilahijama i kasidama, prigodnim predavanjima, te mole za oprost svojih grijeha i milost Božiju na oba svijeta.

Lejletul-kadr je vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta: ibadeta svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Džamije, mesdžidi i domovi muslimana odišu ibadetom koji izvire iz srca. Sve je tada u pokretu: duša, srce, um i tijelo. U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Kolika je njena stvarna vrijednost najbolje govori i sam Kur’an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletul-kadr opisuje kao noć vredniju od 1000 mjeseci.

Ta noć je posebno značajna jer je u njoj počela objava Kur’ana u kojem je opisana stvarna vrijednost te noći po kojoj je i nazvana sura El-Kadr.

U toj noći 610. godine, u pećini Hira na brdu Nur, nedaleko od Mekke, započelo je objavljanje Kur’ana, kada je poslaniku Muhammedu a.s. objavljeno prvih pet ajeta iz poglavlja El-‘Alek.

U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova, a vjeruje se da se tada prima svaka iskrena dova, želja i nada.

Uzvišeni Allah dž. š. propisao je da se na koncu ovog mjeseca, prije bajram-namaza, izdvoji sadekatul-fitr (vitre).

Što se tiče propisa, sadakatul-fitr je obaveza koju je propisao Allahov Poslanik s.a.v.s., i koju moraju izvršiti svi muslimani.

Vitra se daje u vrijednosti jednodnevne hrane obveznika vitra, a ona može biti i veća od navedenog iznosa. Vitru je dužan dati svako onaj ko ima opskrbu na dane Bajrama. Staratelj u porodici dužan je dati za svoje članove porodice, ukoliko oni nemaju svojih sopstvenih sredstava iz kojih bi dali vitru.

Osoba koja nema imetka, nije obavezna izdvojiti vitru, ali osoba koja posjeduje imetak koji prelazi preko onoga što joj je potrebno za troškove u danu i noći Bajrama obavezna je izdvojiti sadekatul-fitr, ali ako ne posjeduje dovoljno sredstava, onda će izdvojiti barem četiri pregršti (namirnica).

Pohvalno vrijeme za davanje vitra je posljednja trećina ramazana, na bajramsko jutro, ali prije obavljanja bajram-namaza.

Također se u ramazanu daje i fidja, odnosno, otkup za neispoštene dane ramazanskog posta.

Ukoliko musliman koji u toku ramazana nije postio određeni broj dana ili cijeli ramazan zbog opravdanih razloga, a koji smatra da neće biti u stanju napostiti te dane, onda će za svaki dan koji nije postio nahraniti jednog siromaha ili uplatiti fidju kojom će se obaveza posta nadomjestiti.

Visina fidje je kao i visina vitra.

Davanjem vitre također se izražava i zahvala Allahu dž.š. na blagodati kojom je počastio one koji su ispostili, koji su u namazu proveli i raznim dobrim djelima ispunili mubarek mjesec ramazan.

Prenosi se da je Muhammed a.s. naredio sadekatul-fitr kao čišćenje za postača od ružnih postupaka, grijeha, i kao hrana za siromahe, “onaj ko sadekatul-fitr izdvoji prije bajram-namaza, bit će mu primljen, a onaj ko ga izdvoji nakon bajram-namaza, brojat će se kao obična sadaka”.0

Zadnje diskusije / FORUM

Anketa

Da li se osjećate sigurno u vlastitom gradu ?

Loading ... Loading ...