Stanje koje sam zatekao zahtijevalo je novi, funkcionalniji pristup, kaže Anel Hadžić, novi direktor bihaćkog Aerodroma.

Javno preduzeće Aerodrom Bihać u ovoj godini će produljiti poletnu stazu, a prethodno mora otkupiti i izvršiti eksproprijaciju dodatnog zemljišta. Do prije tri mjeseca direktor Aerodroma u Bihaću bio je Adnan Bajrić, stručnjak za promociju i marketing, što je značajno doprinijelo popularizaciji ovog projekta u javnosti.

PRAKTIČNA FAZA

Međutim, otkako se projekat, prije tri mjeseca, našao u svojoj praktičnijoj fazi, za novog direktora imenovan je inžinjer saobraćaja Anel Hadžić. U novoj godini postoje i novi planovi.

– Upravo sam razgovarao sa projektantom, s obzirom na to da se radi o složenom građevinskom poduhvatu, uvijek se ima šta pitati i zatražiti tumačenja datih potreba na terenu, kazao nam je direktor Hadžić, koji je januar započeo radno.
Poznato je da je Vlada Federacije finansijski podržala ovaj projekat.

S obzirom na dinamiku izvođenja radova, te izmjene i dopune odluke o finansiranju, gdje sve treba biti funkcionalno i realno utrošeno u datom vremenskom okviru, sva sredstva Vlade Federacije ne bivaju utrošena, pa se ona prebacuju u budžet za narednu godinu.

Vlada Federacije za sada je jedini investitor projekta Aerodroma u Bihaću, sa 35 miliona maraka u posljednje tri godine.

– Sa tim sredstvima od pet miliona maraka sada će da se ide u eksproprijaciju, da se kupi još jedan obuhvat zemljišta čime bismo postigli veće dimenzije poletne staze, kako to odgovara projektu. Dakle, od 25 miliona planiranih, idemo u utrošak 5 miliona maraka. Sredstva su prenesena za ovu godinu i to je na posebnom podračunu Vlade Federacije. Bio je kraj godine i vremenski uvjeti nisu nam dozvoljavali da to tehnički izvedemo, ali uskoro ćemo, pojasnio nam je Hadžić.

Otkupom planiranog zemljišta dolazi se do dužine od 1.800 metara, od čega je 1.500 metara funkcionalne staze i ostatak za prilaznu ravan. Inače, testna dionica koja je urađena radi ispitivanja opterećenja tla bila je koncipirana i završena u dužini od 300 metara. Puna dužina staze će biti četiri puta veća.

– To je jedna značajna prostorna pista za kategorizaciju C3 aerodroma i moći će nam doći avioni sa 75 putnika, objašnjava direktor Aerodroma.

TORANJ ZA FINIŠ

Što se tiče pratećih objekata, tornja, terminala i slično, taj kompleks zahtijeva faznu izgradnju, koja najvjerovatnije neće otpočeti ove godine, te će doći na red u samom finišu projekta.

– Pista je ovdje ključna, tehnički blok i skladišta idu kasnije, to se može izgraditi i dograditi. Međutim, kada imamo pistu, imat ćemo daleko veći potencijal za privlačenje domaćih i stranih investitora. Dakle, radi se o značajnom projektu koji sada ima svoju konturu i dimenziju, kazao nam je Hadžić.

(oslobodjenje.ba)