Na današnji da 1992. godine snage Jugoslovenske narodne armije (JNA) minirale su prilikom povlačenja vojni aerodrom Željava.

Bio je to jedan od najmodernijih vojnih objekata u svijetu, objekat od neprocjenjivog značaja za bivšu vojsku vrijedan šest milijardi dolara. Danas je, i pored mnogih obećanja, obična ruševina. Ništa od projekata i obećanih 40.000 radnih mjesta.

Nekadašnji ponos JNA uništen je, kako ne bi pao u ruke, prije svega Hrvatskoj vojsci. Prije miniranja aerodroma i spleta tunela koji su bili vrhunska vojna tajna bivše države, avioni su poletjeli prema Srbiji i nakon toga su počele odjekivati eksplozije. Razrušeni vojni objekat više nije nikome bio zanimljiv, pa to što ga je krajem rata gotovo u potpunosti kontrolirao 5. Korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, nije predstavljalo ništa posebno. Ali već tada su počele kružiti priče o tome kako Željava nije rekla svoju posljednju riječ.

Ako nema aviona, biće gljiva?

Godine su prolazile, razrušeno je postajalo još razrušenije, a obećanja o svijetloj budućnosti aerodroma više se niko nije ni sjećao. Jedina aktivnost u tom području bili su pokreti čuvara granice sa bosanske i hrvatske strane, koji su nastojali spriječiti nelegalne prelaske međudržavne granice.

Željava,_Underground_7

Ako je i bilo govora o korištenju aerodroma, onda su to bile priče o uzgajanju gljiva u tunelima u kojima su nekada čuvani avioni ratne avijacije JNA. Pričalo se jedno vrijeme mnogo o tome, ali nikada niko nije probao niti jednu gljivu sa Željave.

A onda se kao grom iz vedra neba pojavila priča o projektu obnove Željave koji je predviđao da posao u obnovljenom kompleksu dobije 40.000 ljudi. Bio bi to međudržavni projekat BiH i Hrvatske, potpomognut parama iz evropskih fondova. Obje zemlje bile su zainteresirane i izgledalo je da postoje izgledi za svijetlu budućnost u Krajini.
Političari donijeli plan za Krajinu

Bila je 2011. godina i o projektu Željava razgovarali su predsjednik Hrvatske Ivo Josipović i tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović. U medijima je preneseno da je ideja potekla iz Unsko sanskog kantona. Govorilo se o generatoru razvoja US kantona, kao i Hrvatske.

Cockpit_of_the_F-84G_at_Željava_Airbase_(4971417666)

Govorilo se o obnovi aerodroma koji se, kako se navodilo, nalazi na idealnoj poziciji u regiji, i koji će biti tačka na koju će slijetati transportni avioni kako bi dragocjeni teret dostavljali baš na Željavu, nakon čega će on jeftinije stizati do potrošača bilo gdje u Evropi.

I turizam je bio u igri i već su brojani avioni koji će slijetati na nekadašnji vojni aerodrom, kako bi dovodili hiljade turista na spuštanje prelijepom Unom, u posjete starim bosanskim gradovima, na slapove u Martin Brodu, baš kao i na Plitvička jezera u Hrvatskoj, koja su samo tridesetak kilometara udaljene od aerodroma Željava.
Željava – Tipično predizborno bh. obećanje!

Od te 2011. godine ništa se nije dogodilo. Umjesto 40.000 ljudi, posao nije dobio niti jedan građanin. Ako se izuzmu pogranični policajci koji i dalje patroliraju područjem nastojeći spriječiti nelegalne prelaske granice. Bilo je izgleda potrebno da se tih dana 2011. ljudima da neka nada, da se dobiju neki glasovi.

Aerodrom „Željava“ prije uništavanja činilo je pet pista i četiri tunela visokih osam, širokih 30 metara i dugih 3,5 kilometra. Teško je i pobrojati sa čim je sve raspolagao ovaj objekat, u koji se naravno nije moglo tek tako ući. Danas je to ruina, priča iz prošlih vremena. Zub vremena je, od onog dana kada padoše politička obećanja, još više nagrizao aerodrom.

Piste je jasno ocrtavaju samo ako se prostor gleda iz zraka, a ulaze u tunele sve je teže pronaći. Ovo je danas zaboravljeno i sablasno mjesto.

Ali idu još jedni izbori u BiH. Ko zna?

/rtvusk