Udruženje “Nanićevi Bužimljani” na društvenim mrežama objavili su post Nijaza Nanića , a isti prenosimo u cjelosti:

“Na današnji dan 1992. godine jedinica IDV “Gazije” je uspješno stigla na slobodni teritorij Republike BiH. Kroz teritorij tzv SAO Krajine pješačili smo 3 dana i 3 noći. Posljednjeg dana pješačenja došlo je do okršaja sa vojskom tzv. SAO Krajine. Pokojnog Vladu Šantića, koji je bio sa svoja dva pratioca pridodat gazijama i koji je tokom puta dobio zatrovanje želudca, nismo ostavili.

Noseći ga na improviziranim nosilima i odgovarajući “vatrom na vatru” kada smo bili napadnuti, uspjeli smo svi doći na slobodni teritorij bez posljedica.

Fotografija u prilogu je nastala nekoliko dana poslije, na prvom okupljanju gazija. Prvi komandir IDV “ Gazije” rahmetli brat Nevzet imao je kodni nadimak Crni ( čuči – drugi s desna na lijevo). Ja stojim – prvi s lijeva na desno. Ruka na mom ramenu je zagrljaj od mog rodjaka rahmetli Ahmeda Šahinovića. Nevzet je imao 24 godine Ahmed je imao 20 godina Ja sam imao 22 godine Svojim saborcima iz tog ČASNOG vremena, koji su do danas živi, želim svu sreću ovog i onog svijeta, a onima koji nisu živi da dragi Bog podari najljepše mjesto na onom vječnom svijetu.

Sretno Bosno i Hercegovino!”

Jedan od komentara ispod objave:

“Nijazu – “Splićo” moram se nadovezati i nastaviti i časno spomenuti sve gazije koji su činili tu prvu grupu patriota : TATA, ČUFTA, PRSAN, ŽUTI, UJO, HALID, MALI, CRNI, SPLIĆO, SOMUN, BOBI, KEKEC, ARČI, HRNJICA, STOKA, BLINKER, DON, ŠACAN, ZEC, MUHA, DIDO , takvi smo krenuli iz RH ,bez imena i prezimena samo nadimci , većina je časno položila život za domovinu da im dragi Allah podari lijep Dženet,a mi smo dužni ih se sjećati i veličati njihovu borbu!”

Poginulim herojima Allah dž.š. neka podari lijepi Džennet i vječni rahmet, a nama uspomenu na velike heroje.

Živim legendama puno zdravlja želimo!

Izvor: Cazin.net