Početak školske godine zabilježili smo i u bihaćkoj OŠ “Gornje Prekounje” Ripač.

Elhana Mušić treći je razred i već dovoljna velika da može sama doći u školu.Veseli se susretu sa svojim razredom. I sami roditelji, bilo da već imaju iskustva ili po prvi put s prvačićem dolaze u školu, imaju svoja očekivanja, te je i za njih ovo bio veliki dan.

Da je prvi školski dan svojevrsni početak, otkrila nam je i nastavnica razredne nastave Azra Saračević. Već godinama je u prosvjeti, a narednih pet godina će provesti sa učenicima koje je jučer dočekala.

OŠ “Gornje Prekounje” Ripač, sa svojim područnim školama ove godine pohađat će 680 učenika. Nažalost, kao i ostale škole bilježe manje učenika. U 2016/17. školskoj godini upisali su svega 42 prvačića.

Uz osnovne škole značajno je manje upisanih i u srednjim  školama. Jedina iznimka je srednja Medicinska škola za koju i ove godine vlada veliki interes.

Nova školska godina već je krenula. Iako još nema zvaničnih podataka za ovu, broj učenika iz godine u godinu rapidno se smanjuje, te je tako u posljednjih pet godina njihov broj smanjen za više od 6.000. Ovaj trend, nažalost, nezaustavljivo raste, što nameće pitanje – kome će zvono zvoniti u vremenu koje dolazi?